Lucia Lauková Rôzne Správy

RANNÁ ŠTVORKA: Slnečné počasie bude pokračovať aj v stredu, meniny má Slavomíra

Dnešná pranostika hovorí: "Keď si sedliak hľadá v októbri kabanicu, neuvidí potom na jar húsenicu". Meniny má Slavomíra. Slnečno a ráno ojedinele hmla. Teploty 18 až 23 stupňov C.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Slnečné počasie bude pokračovať aj v stredu, meniny má Slavomíra
Zdroj: TASR

Západ: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 14 až 11 a najvyššie denné 20 až 23 stupňov C.

Stred: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 13 až 8 a najvyššie denné 18 až 22 stupňov C.

Východ: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 13 až 9 a najvyššie denné 18 až 22 stupňov C.

Meniny má Slavomíra

Ženské meno Slavomíra má slovanský pôvod a znamená „sláva mieru“. Nositeľky tohto mena oslovujeme aj Slávka, Slávenka. Na Slovensku sa meno nevyskytuje často.

Slavomíry, ktoré majú meniny 10. októbra, sú dynamické ženy s bleskovými reakciami. Potrebujú mať pocit istoty, preto stále niečo zháňajú, vybavujú, až dosiahnu svoj cieľ a usadia sa. Najlepšie sa cítia vo svojom „bytíku“, kde nachádzajú pohodlie.

Majú pozoruhodné profesionálne uvedomenie. Keď sa pevne rozhodnú, vytrvalo sa pustia do štúdia. Priťahujú ich „adrenalínové“ profesie. Môžu sa stať napríklad letuškami alebo záchranárkami.

Slavomíry nemajú rady veľké prejavy nehy. Treba vedieť milovať tieto stvorenia a porozumieť im. Aj ony, ako každý iný človek, majú svoje slabé zdravotné stránky: sú nimi kosti a pečeň. Nositeľky tohto mena potrebujú najmä uvoľnenie, odpočinok a vitamíny.

Ovplyvňuje ich planéta Slnko. Ich šťastné farby sú zlatá a čokoládovo hnedá. Ochranné rastliny majú ľubovník, bobkový list, ochranné kamene jantár, topás a olivín.

Stalo sa doma

1919 – V Bratislave otvorili Univerzitnú knižnicu, najstaršiu, najväčšiu a najnavštevovanejšiu knižnicu v SR. Vznikla z knižnice bývalej Alžbetínskej univerzity a bola v čase svojho vzniku jedinou vedeckou knižnicou na Slovensku.

1938 – Jednotky nemeckej armády obsadili Petržalku.

1992 – V Kolodějoch (ČR) sa začalo prvé rokovanie vlád ČR a SR o vzájomných vzťahoch po rozdelení republiky.

2005 – Slovenská republika sa spolu s Ghanou, Katarom, Kongom a Peru stala nestálym členom Bezpečnostnej rady OSN na obdobie od 1.1.2006 do konca roku 2007.

2008 – Na pozvanie holdingovej spoločnosti Jenewein Group pricestoval do Bratislavy v poradí dvanásty majster sveta v šachovej histórii, veľmajster GM Rus Anatolij Karpov

Stalo sa vo svete

1609 – Z podnetu bavorského kurfista Maximiliána I. vznikla Katolícka liga ako odpoveď na skôr založenú Protestantskú úniu.

1911 – V Číne sa začala revolúcia proti mandžuskej cisárskej dynastii, ktorá sa rozšírila do celej Číny a 12.10. vyhlásili Čínu za republiku.

1954 – Vietnamský revolučný vodca Ho Či Min vyhlásil Hanoi za hlavné mesto Vietnamskej demokratickej republiky.

1972 – Americké noviny Washington Post začali uverejňovať články o vlámaní do ústredia Demokratickej strany v budove Watergate.

1973 – Odstúpil z funkcie amerického viceprezidenta Spiro Agnew, keď boli zverejnené informácie o jeho daňových únikoch a prevzatí úplatku.

1982 – Pápež Ján Pavol II. vyhlásil za svätého poľského františkánskeho kňaza Maximiliana Kolbeho, ktorý sa v koncentračnom tábore Osvienčim obetoval za spoluväzňa a bol za neho popravený.

Skladba dňa

1960 – Eric Martin (rodený Eric Lee Martin), Long Island, New York, USA, spevák skupiny Mr. Big. Táto americká rocková formácia vznikla v roku 1988. V júni 1989 vydali prvý album s názvom Mr. Big. V apríli 1991 vydali druhý, a úspešný štúdiový album Lean Into It. Ich popularitu potvrdil v januári 1992 hit To Be With You, ktorý viedol americký rebríček. Hitmi v ich podaní sa stali aj piesne Just Take My Heart a Wild World. V roku 2002 sa skupina rozišla. Ich diskografia obsahuje osem štúdiových albumov. V roku 2009 sa vrátili na koncertné pódiá a v decembri 2010 vydali siedmy album s názvom What If. Najnovší, ôsmy album The Stories We could Tell vydali v septembri 2014. K diskografii patrí aj viac ako desiatka live a kompilačných albumov. V bratislavskom Majestic Music Clube koncertovali 26. mája 2011.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM