Lucia Lauková Rôzne Správy

RANNÁ ŠTVORKA: Štvrtok bude polooblačný s teplotami do 19 °C, meniny má Bohumír

Dnešná pranostika hovorí: "Keď dlho lístie nepadá, tuhá zima sa k nám prikráda". Meniny má Bohumír. Prevažne polooblačno, miestami hmla. Teploty 14 až 19 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Štvrtok bude polooblačný s teplotami do 19 °C, meniny má Bohumír
Zdroj: TASR

Západ: prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 10 až 7 a najvyššie denné 16 až 19 stupňov C.

Stred: prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 9 až 4 a najvyššie denné 14 až 18 stupňov C.

Východ: prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 9 až 5 a najvyššie denné 14 až 18 stupňov C.

Meniny má Bohumír

Mužské meno Bohumír má slovanský pôvod a znamená „Bohu mier“, „zmieruj sa s Bohom“. Meno je zaužívané skôr na území Českej republiky ako na Slovensku. Bohumírovia majú meniny 8. novembra a voláme ich Bohuš, Bohuško.

Muži s týmto menom sú značne citovo založení a pre svoj pokojný život potrebujú najmä pochopenie, lásku a pocit, že ich stále niekto doma čaká. Samota je pre nich skľučujúca. Bohumírovia sú objektívni a majú bezprostrednú povahu, môžeme sa s nimi pustiť do rozhovoru aj na chúlostivé témy. Vždy sa usilujú získať náklonnosť okolia a obklopujú sa ľuďmi, na ktorých majú silný vplyv.

Čo sa týka štúdia, priveľmi sa neučia. Navonok sú však „doma“ v mnohých oblastiach. Schopnosti a fantáziu dobre uplatnia napríklad ako autori projektov alebo reportéri.

Sú pomerne životaschopní. Škodí im negatívne myslenie.

Stalo sa doma

1918 – V Starej Ľubovni bola ustanovená Rusínska národná rada, ktorej predsedal Anton Beskida.

1938 – Hlinkova slovenská ľudová strana (HSĽS) a Agrárna strana sa dohodli na vytvorení celonárodnej strany, do ktorej vstúpili ďalšie slovenské politické subjekty. Vznikla tak HSĽS – Strana slovenskej národnej jednoty.

1980 – Otvorili diaľnicu Praha – Brno – Bratislava v dĺžke 317 kilometrov.

1992 – Konala sa slávnostná inaugurácia Trnavskej univerzity

Stalo sa vo svete

1519 – Španielsky dobyvateľ Hernando Cortéz sa dostal do aztéckeho hlavného mesta Tenochtitlán, dnešného hlavného mesta Mexika.

1620 – České stavovské vojsko bolo porazené v bitke na Bielej hore v Prahe.

1895 – Nemecký profesor fyziky Wilhelm Conrad Röntgen objavil elektromagnetické žiarenie – lúče X, ktoré neskôr nazvali na jeho počesť röntgenovými.

1917 – V Rusku vznikla prvá vláda ľudových komisárov na čele s Vladimirom Iľjičom Leninom.

1923 – Pivnicový puč: Adolf Hitler sa v nemeckom Mníchove pokúsil o štátny prevrat.

1939 – V nemeckom Mníchove sa uskutočnil neúspešný atentát na Adolfa Hitlera.

1942 – Druhá svetová vojna: Spojenecké vojská sa vylodili v severnej Afrike.

1959 – V Tunise sa konali prvé parlamentné voľby v dejinách krajiny. Vyhrala strana vtedajšieho prezidenta Habiba Burgibu.

Skladba dňa

1961 – Martin Ďurinda, Bratislava, spevák, skladateľ a gitarista, líder skupiny Tublatanka. Túto rockovú formáciu založil v roku 1982 práve Martin Ďurinda. V trojčlennej zostave boli okrem neho basový gitarista Pavel Horváth a bubeník Juraj Černý. Prvý koncert hrali v Bratislave 31. januára 1983. Počas ďalších dvoch rokov sa presadili na československej hudobnej scéne a v roku 1985, ešte ako amatérska skupina, vydali prvý album Tublatanka. Na profesionálnu dráhu sa vydali o rok neskôr, vydali albumy Skúsime to cez vesmír (1986), Žeravé znamenie osudu (1988), Nebo, peklo, raj (1990). V roku 1993 odišiel zo skupiny Pavel Horváth. V roku 1994 sa Tublatanka zúčastnila v írskom Dubline na 39. ročníku pesničkovej súťaže Veľká cena Eurovízie so skladbou Nekonečná pieseň, vo finále 30. apríla skončili na 19. mieste. Piesne pre skupinu skladala dvojica Martin Ďurinda a textár Martin Sarvaš. Dnes majú na svojom konte 14 vydaných albumov a kompilácií, tým najnovším je štúdiový album Svet v ohrození, ktorý vydali v máji 2010, predchádzajúci Patriot vyšiel v roku 2005. V decembri 2011 vydali koncertné CD+DVD Tublatanka 25 rockov Live. V novembri 2012 vydali kompiláciu Cítim sa fajn / Najväčšie hity No.3 a v januári 2016 DVD Tublatanka 30 Rockov / Vo veľkej škole dní.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM