Lucia Lauková Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Štvrtok prinesie ochladenie aj prehánky, meniny má Irena

Pranostika na dnes hovorí, že aprílový sneh pole hnojí, dážď požehnáva. Meniny má Irena. Polooblačno až oblačno, ojedinele prehánky. Teploty 7 až 12 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Štvrtok prinesie ochladenie aj prehánky, meniny má Irena
Zdroj: TASR

Západ: polooblačno až oblačno, prehánky, najnižšie ranné teploty 8 až 5 a najvyššie denné 9 až 12 stupňov C.

Stred: prevažne polooblačno, najnižšie ranné teploty 7 až 2 a najvyššie denné 7 až 11 stupňov C.

Východ: prevažne oblačno, najnižšie ranné teploty 7 až 3 a najvyššie denné 7 až 11 stupňov C.

Meniny má Irena

Ženské meno Irena má grécky pôvod a v preklade znamená mierumilovná.

Ireny sú extrovertné, netaja sa svojimi názormi a ľahko sa prispôsobujú okolitému prostrediu. Majú aj dobrý úsudok. Neraz sa presvedčíte o dvojtvárnosti týchto žien. Sú stále v pohybe, len málokedy sa zastavia. Ireny sú nekompromisné, v ničom nepoznajú strednú cestu.

Napriek vitalite by si mali dávať pozor na svoje zdravie, najmä na žalúdok. Ovplyvňuje ich planéta Slnko.

Obľúbené farby týchto žien sú žltá a čokoládová. Ochranné rastliny ľubovník a bobkový list, ochranné kamene jantár, topás a olivín.

Stalo sa doma

885 – Zomrel byzantský teológ, spolutvorca spisovnej podoby staroslovienčiny, vierozvest a veľkomoravský arcibiskup METOD. Narodil sa asi v rokoch 813–815.

2003 – Prezident SR Rudolf Schuster odhalil počas návštevy Kanady na námornom Móle 21 v Halifaxe pamätnú dosku na pamiatku viac než 150 tisíc Slovákov, ktorí sa touto bránou dostali na americký kontinent.

2006 – Zdravotníci Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) v Bratislave začali prvý ostrý štrajk zdravotníckych pracovníkov v histórii Slovenska.

2009 – Začalo sa druhé kolo šrotovného, na ktoré vláda vyčlenila sumu 22,1 milióna eur (665,8 milióna Sk). Dotácia pri rovnakej spoluúčasti štátu a predajcu mohla dosiahnuť maximálne 2000 eur (60.262 Sk).

1404 – Uhorský kráľ Žigmund Luxemburský nariadil v dekréte (Placetum regium), aby všetky pápežské buly platili v Uhorsku len so súhlasom kráľa, pričom ide o ojedinelý zásah do práv cirkvi.

1864 – V Martine položili základný kameň prvej budovy Matice slovenskej, autorom projektu budovy postavenej v novorenesančnom slohu bol Ján Nepomuk Bobula.

1875 – Nariadením uhorského Ministerstva vnútra zastavili činnosť Matice slovenskej, čo viedlo k neskoršiemu (12. november 1875) úplnému zrušeniu Matice slovenskej. Jej činnosť obnovili až v roku 1919.

Stalo sa vo svete

1909 – Americkí polárni bádatelia Matthew Henson a Robert Edwin Peary ako prví dosiahli Severný pól. Ich prvenstvo spochybnil Pearyho krajan Frederik A. Cook, ktorý tvrdil, že Severný pól dosiahol už 21. apríla 1908.

1917 – Spojené štáty americké vyhlásili vojnu Nemecku, čím vstúpili do prvej svetovej vojny.

1938 – Americký vedec Roy Plunkett objavil teflon, keď vo vnútri kovového valca po práci s chladenými plynmi vznikla biela voskovitá látka – polytetrafluó­retylén (PTFE).

1941 – Bez vyhlásenia vojny začali nemecké lietadlá bombardovať Belehrad a súčasne na vtedajšiu Juhosláviu zaútočili zo Štajerska, Maďarska a Bulharska aj pozemné jednotky. Po 12 dňoch Juhoslávia kapitulovala.

1965 – USA vypustili na obežnú dráhu Zeme prvý komerčný telekomunikačný satelit Early Bird.

1992 – Európske spoločenstvo uznalo Bosnu a Hercegovinu (BaH) ako nezávislý štát na čele s prezidentom Alijom Izetbegovičom.

2000 – Pakistanský súd odsúdil bývalého premiéra Naváza Šarífa na doživotné väzenie, keď ho uznal vinným z terorizmu a únosu lietadla. Rozsudok ušetril Šarífa od trestu smrti, ktorý požadoval prokurátor.

2004 – Litovský parlament odvolal z funkcie prezidenta Rolandasa Paksasa. Stalo sa tak na mimoriadnej schôdzi parlamentu v rámci osobitnej súdnej procedúry odvolania prezidenta, ktorému na základe výnosu ústavného súdu vyčítali tri prípady porušenia základného zákona a zneužitie úradu.

2005 – Iracký parlament zvolil za prezidenta Džalála Talabáního – Kurda, ktorý sa stal prvým demokraticky zvoleným a prvým nearabským prezidentom v arabskej krajine.

2009 – Zemetrasenie s magnitúdou 6,3 zasiahlo okolie talianskeho mesta L'Aquila. Zahynulo takmer 300 ľudí a ďalších 1500 utrpelo zranenia.

Skladba dňa

1952 – Narodil sa Udo Dirkschneider, Wuppertal, Nemecko, spevák heavy-metalovej skupiny Accept. Začínal v kapele Band X, v roku 1987 z Accept odišiel a založil ďalšiu metalovú skupinu U.D.O., v roku 1992 sa k Accept vrátil. S oboma kapelami nahral viac ako dve desiatky albumov. Ako hosť účinkoval aj na treťom albume The Arockalypse fínskej skupiny Lordi, ktorá vyšla v marci 2006.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM