Lucia Lauková Správy

RANNÁ ŠTVORKA: Valentín prinesie občasný dážď a teploty do 7 stupňov

Pranostika na dnes znie: Ak ti na Valenta mrznú päty, to na Jozefa /19.3/ obúvaj si krpce. Meniny má Valentín. Prevažne zamračené, občasný dážď a vo vyšších polohách sneženie. Teploty 2 až 7 stupňov C.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Valentín prinesie občasný dážď a teploty do 7 stupňov
Zdroj: TASR

Západ: prevažne zamračené a občasný dážď. Najnižšie ranné teploty 1 až –2 a najvyššie denné 4 až 7 stupňov C.

Stred: prevažne zamračené a občasný dážď. Najnižšie ranné teploty 0 až –5 a najvyššie denné 2 až 6 stupňov C.

Východ: prevažne zamračené a občasný dážď. Najnižšie ranné teploty 0 až –4 a najvyššie denné 2 až 6 stupňov C.

Meniny má Valentín

Mužské meno Valentín má latinský pôvod a v preklade znamená „silný“, „zdravý“. S nositeľmi tohto mena sa stretávame na našom území málokedy. Meniny oslavujú 14. februára, ktorý je aj Dňom zaľúbených.

Títo muži sú veční hľadači, po celý život sa pokúšajú prísť veciam na koreň. Valentínovia sú aj veľmi aktívni a potrebujú sa realizovať. Majú impulzívnu povahu a sú zmyselní. Láska i nenávisť sa v nich rodia pomaly, ale sú trvalé.

Sú pozoruhodne životaschopní, majú pevné zdravie. Náchylní sú na prechladnutie. Nerobia im dobre výstrednosti v stravovaní.

Obľúbené farby Valentínov sú červená a fialová. Ochranné rastliny sú púpava a šafran, ochranné kamene diamant a ametyst.

Stalo sa doma

1458 – Uhorský kráľ Matej Korvín bol namiesto korunovácie posadený na trón. Takýto netradičný spôsob nástupu do funkcie si vynútil fakt, že uhorská kráľovská koruna bola po krádeži z Vyšehradu roku 1440 uložená vo Viedni.

1843 – Stretli sa Ľudovít Štúr, Ján Francisci, Ján Kalinčiak, Ľudovít Gáber-Lovinský, Samuel Štúr a Samuel Vozár a dohodli sa nepoužívať ďalej biblickú češtinu, ani bernolákovčinu, ale uzákoniť stredoslovenčinu za spisovný jazyk.

1845 – Vojenskú službu v stálej armáde habsburskej monarchie skrátili na osem rokov.

1970 – Vo Vysokých Tatrách sa začali (trvali do 22.2.) 28. majstrovstvá sveta (MS) v severských lyžiarskych disciplínach. Otvorenie šampionátu vysielala televízia po prvý raz vo farbe.

1990 – Vtedajší pápež Ján Pavol II. vymenoval troch nových slovenských biskupov Rudolfa Baláža, Eduarda Kojnoka a Alojza Tkáča, po prvý raz bolo obsadených všetkých 13 diecéz na československom ú­zemí.

2008 – Konferencia biskupov Slovenska (KBS) vo zverejnenom komuniké informovala, že vtedajší pápež Benedikt XVI. dekrétom zo 14. februára 2008 rozhodol o reorganizácii diecéz Rímskokatolíckej cirkvi na Slovensku. Zároveň poveril svojho osobného vyslanca a legáta kardinála Jozefa Tomka, aby o uskutočnených zmenách informoval najvyššieho predstaviteľa Slovenskej republiky (SR), biskupov a celú cirkev na Slovensku.

2014 – Životný úspech dosiahol lyžiar Adam Žampa, ktorý na Zimných olympijských hrách (ZOH) v ruskom Soči obsadil piate miesto v superkombinácii. Pri svojej olympijskej premiére mal v slalomovej časti vôbec najlepší čas zo všetkých pretekárov.

2018 – V Trnave otvorili Retro múzeum, ktoré ponúka exponáty predovšetkým z druhej polovice 20. storočia.

Stalo sa vo svete

1918 – Dekrétom Rady ľudových komisárov vtedajšieho Sovietskeho Ruska bol na území tejto krajiny zavedený gregoriánsky kalendár. Prvých 13 dní februára (1. – 13. februára 1918) vypustili a po 31. januári 1918 nasledoval 14. február 1918.

1929 – Odohral sa gangsterský masaker v americkom Chicagu: skupina Al Caponeho nechala v istej garáži zavraždiť sedem zločincov, ktorí patrili k súperiacej bande podsvetia.

1946 – Labouristická vláda premiéra Clementa Attleeho v Spojenom kráľovstve zoštátnila Bank of England.

1950 – V Moskve (dnes Rusko) podpísali čínsko-sovietsku zmluvu o priateľstve, spojenectve a vzájomnej spolupráci na 30 rokov.

1956 – Začalo sa (trvalo do 25.2.) zasadanie XX. zjazdu Komunistickej strany Sovietskeho zväzu (KSSZ), na ktorom priznal Nikita Sergejevič Chruščov Stalinove zločiny.

1988 – Víťazom paraguajských prezidentských volieb sa stal už po ôsmy raz diktátorsky vládnuci Alfredo Stroessner. Vládol len do 3. februára 1989, kedy bol zvrhnutý prostredníctvom puču vedeným generálom Andrésom Rodríguezom.

1989 – Iránsky náboženský vodca ajatolláh Chomejní vyriekol fatwu (náboženský edikt), ktorou vyzval moslimov na celom svete, aby britského spisovateľa Salmana Rushdieho popravili za údajnú urážku islamu v jeho knihe Satanské verše.

2003 – Prvého cicavca klonovaného z dospelého zvieraťa – ovcu Dolly – utratili smrteľnou injekciou, keď u nej diagnostikovali pľúcne ochorenie v pokročilom štádiu.

2006 – Grécky premiér Kostas Karamanlis v rámci reorganizácie vlády vymenoval starostku Atén Doru Bakojannisovú za novú ministerku zahraničných vecí. Jedna z najpopulárnejších političiek v krajine nahradila ako prvá žena na čele rezortu diplomacie skúseného Petrosa Moliviatisa. Ministerkou bola do roku 2009.

Skladba dňa

1954 – Lenka Filipová, Praha, speváčka, skladateľka a gitaristka. Hru na gitaru študovala na pražskom konzervatóriu a potom aj v Paríži na medzinárodnej hudobnej akadémii. Začínala ako moderátorka v československom rozhlase. Účinkovala v divadle Semafor, hosťovala v programe Karla Gotta, hrala s orchestrom Karla Vágnera, aj so skupinou Flop Karla Zicha. Od roku 1984 potom vystupovala s vlastnou skupinou Domino. V roku 1982 vychádza jej prvá LP platňa Zamilovaná. V roku 1984 vychádza druhá LP platňa s názvom Lenka, na ktorej boli hity Věnování, Ty jsi ten pravý a Prý se tomu říka láska. V roku 1986 pridala tretiu LP platňu Řeka života s hitmi I to málo zato stálo a Málo mám. V roku 1988 vychádza štvrtá platňa Částečné zatmění srdce (hity Částečné zatmění srdce, V šálku čaje na Srí Lanku, Za všechno může čas a Toulavý valčík). Zároveň v roku 1988 získala Grand Prix na gitarovom festivale v Holandských Antilách. V roku 1990 vydala LP platňu nahrávok klasických skladieb Concertino 1. Táto mala veľký úspech a predaj prevýšil sumu 500 tisíc nosičov, jej pokračovanie, Concertino 2 vyšlo na konci roku 1995. Úspešné 80. roky zhodnotila na prvej kompilácii Lenka Filipová 1982 – 1992. Aj ďalšie vydané albumy v 90. rokoch Svět se zbláznil (1997) a Za všechno může láska (1999) boli úspešné. V novembri 2005 vydala dvojkompiláciu The Best Of Lenka Filipová. V novembri 2008 vydala prvé DVD a koncertný album s názvom DVD a CD Live. V novembri 2010 vyšiel album s klasickou hudbou Concertino a v decembri 2013 koncertný album Concertino Live. V novembri 2014 vydala trojdiskovú kompiláciu Best Of. V decembri 2018 vydala nový štúdiový album Oppidum. Novinka ponúka 12 piesní, ktoré oživujú príbehy z keltskej minulosti.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM