Lucia Lauková Správy

RANNÁ ŠTVORKA: Vo štvrtok sa oteplí na 18 stupňov, meniny má Valér

Dnešná pranostika hovorí: "Apríl seno seje". Meniny má Valér. Slnečno. Teploty 13 až 18 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Vo štvrtok sa oteplí na 18 stupňov, meniny má Valér
Zdroj: TASR

Západ: malá oblačnosť, najnižšie ranné teploty 6 až 3 a najvyššie denné 15 až 18 stupňov C.

Stred: malá oblačnosť, najnižšie ranné teploty 5 až 0 a najvyššie denné 13 až 17 stupňov C.

Východ: malá oblačnosť, najnižšie ranné teploty 5 až 1 a najvyššie denné 13 až 17 stupňov C.

Meniny má Valér

Mužské meno Valér má latinský pôvod a význam mena je „silný, zdravý“. S nositeľmi tohto mena sa na Slovensku stretávame výnimočne. Meniny oslavujú 18. apríla.

Valérovia nie sú ľudia, ktorí sa dajú ľahko ovplyvniť, aj keď majú rozpoltenú povahu. Miestami sa prejavujú ako zlostní. Vedia byť ale sami sebou a šťastní. Na to, aby sa ich aktivita výraznejšie prejavila, ich musí upútať konkrétne povolanie alebo poslanie. Inak odchádzajú skúsiť niečo iné.

Ich zdravie nesie vplyv totemov – koňa a pŕhľavy. Na jednej strane majú skutočne „konskú“ vitalitu, na druhej strane ich zdravie „pŕhlia“ menšie problémy.

Ovplyvňuje ich planéta Mesiac. Šťastnou farbou Valérov je strieborná, ochranné rastliny rumanček, jazmín, kamene nefrit, karneol.

Stalo sa doma

1920 – V Československej republike (ČSR) sa konali voľby do poslaneckej snemovne už podľa všeobecného volebného práva. Voliť mohol každý, kto dosiahol vek 21 rokov.

1966 – Film Obchod na korze, ktorý režírovali Elmar Klos a Ján Kadár, v hlavnej úlohe sa predstavil slovenský herec Jozef Kroner (stvárnil postavu Tóna Brtku), získal Oscara v kategórii zahraničných filmov.

1966 – Československá socialistická republika (ČSSR) sa pripojila k programu Interkozmos.

2007 – Najvyšší súd Slovenskej republiky (NS SR) po viac ako 15 rokoch rozhodol v reštitučnom spore grófky Magdalény Sztárayovej so Slovenskou národnou galériou (SNG) v prospech SR. Bol to najväčší spor v dejinách slovenskej justície tohto druhu, v ktorom išlo o niekoľko 100 miliónov korún. Grófka sa domáhala vydania veľkého počtu výtvarných diel Ladislava Medňanského, ktoré sa po druhej svetovej vojne nachádzali v kaštieli Strážky v okrese Kežmarok. Žiadala tiež vydanie samotného kaštieľa a priľahlých pozemkov.

2009 – Vtedajší pápež Benedikt XVI. prijal zrieknutie sa úradu trnavského arcibiskupa Jána Sokola. Dôvodom bolo dosiahnutie veku 75 rokov arcibiskupa Sokola. Za nového trnavského arcibiskupa bol vymenovaný Róbert Bezák, ktorý dovtedy pôsobil ako správca farnosti Radvaň v Banskobystrickej diecéze. Bezák bol arcibiskupom do júla 2012. Nahradil ho Ján Orosch.

2017 – Veľvyslankyňa SR Oľga Algayerová sa stala novou výkonnou tajomníčkou Európskej hospodárskej komisie Organizácie Spojených národov (OSN) v Ženeve. Do funkcie ju vymenoval generálny tajomník OSN António Guterres.

Stalo sa vo svete

1506 – Pápež Július II. položil základný kameň stavby Baziliky svätého Petra v dnešnom Vatikáne.

1775 – Americký vojak, patriot a hrdina Paul Revere uskutočnil svoju slávnu jazdu z Charlestonu do Lexingtonu, aby varoval kolonistov v Massachusetts pred príchodom britských jednotiek. Na druhý deň sa začala americká vojna za nezávislosť.

1904 – V Paríži vyšlo prvé číslo socialistického denníka L'Humanité.

1906 – Silné zemetrasenie a následné požiare zničili väčšiu časť amerického mesta San Francisco. Zahynulo asi tisíc osôb, tisíce ďalších utrpeli ťažké zranenia a vyše 250.000 zostalo bez prístrešia.

1909 – V Bazilike svätého Petra vo Vatikáne sa konalo slávnostné vyhlásenie panny Orleánskej (Johanky z Arku) za blahoslavenú.

1924 – Americké vydavateľstvo Simon and Schuster, Inc. publikovalo prvú knihu krížoviek v USA.

1934 – V americkom Fort Worthe v Texase otvorili prvú verejnú rýchlopráčovňu so štyrmi elektrickými práčkami.

1942 – Ako odvetu za Pearl Harbor uskutočnilo 16 amerických bombardérov B-52 štartujúcich z lietadlovej lode Hornet prvý nálet na Tokio.

1946 – Spoločnosť národov (SN) ukončila na poslednom zasadnutí v Ženeve činnosť a preniesla svoje úlohy na Organizáciu Spojených národov (OSN).

1956 – Monacké knieža (1949–2005) Rainier III. a herečka Grace Kellyová sa zosobášili. Herečka prijala titul a meno kňažná Gracia Patricia. Grace Kellyová zomrela 14. septembra 1982 po automobilovej havárii. Súčasným panovníkom kniežatstva je Albert II., syn kniežaťa Rainiera III. a Grace Kellyovej.

1980 – Zimbabwe sa stalo nezávislou republikou a prezidentom sa stal Canaan Banana (prezidentom bol do 31. decembra 1987), predsedom vlády Robert Mugabe. Ten sa 22. decembra 1987 stal prezidentom Zimbabwe a v tejto funkcii zotrval do 21. novembra 2017.

Skladba dňa

1961, Kelly Hansen, Hawthorne, California, USA, spevák skupiny Foreigner. Prišiel do nej v roku 2005. Pred ňou hral od roku 1984 v skupine Hurricane, od roku 1998 bol spevákom kapely Unruly Child. Rockovú formáciu Foreigner založil vo februári 1976 gitarista Mick Jones v New Yorku. V marci 1977 vydali prvú LP platňu s názvom Foreigner. Mesiac nato mali v hitparáde prvú skladbu Feels Like The First Time. Ich najväčším hitom bola pieseň I Want To Know What Love Is, ktorá sa v januári 1985 dostala až na prvé miesto hitparády. V americkom rebríčku mali 16 skladieb, hitmi boli aj piesne Feels Like the First Time, Cold as Ice, Hot Blooded, Double Vision, Urgent a Eaiting for a Girl Like You. Vydali deväť štúdiových albumov a viac ako desať kompilácií. Svetový predaj albumov prevýšil sumu 50 miliónov kusov.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM