Lucia Lauková Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Zmena názvu republiky v roku 1990 vyústila do "pomlčkovej vojny"

Pranostika na dnes vraví, že kto v marci blchu nezabije, môže v lete spokojne spať. Meniny má Miroslav. Prevažne polooblačno, na severe ojedinele prehánky. Teploty 16 až 21 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Zmena názvu republiky v roku 1990 vyústila do "pomlčkovej vojny"
Zdroj: TASR

Západ: prevažne polooblačno, najnižšie ranné teploty 6 až 3 a najvyššie denné 18 až 21 stupňov C.

Stred: prevažne polooblačno, najnižšie ranné teploty 5 až 0 a najvyššie denné 16 až 20 stupňov C.

Východ: prevažne polooblačno, najnižšie ranné teploty 5 až 1 a najvyššie denné 16 až 20 stupňov C.

Meniny má Miroslav

Mužské meno Miroslav má slovanský pôvod a význam mena je „mier slávi“, „mierumilovný“. Nositeľov tohto na Slovensku bežne zaužívaného mena oslovujeme prevažne Miro, Mirko, Miňo. Meniny oslavujú 29. marca.

Miroslavovia majú dosť drsnú povahu. Neveria rozprávkam, dôležitá je pre nich realita. Sú výstrední a materialisticky založení. Zavše dospejú až k slepej oddanosti k človeku, ktorého milujú. Sú aj praktickí a napredujú postupne krok za krokom. Práce sa rozhodne neboja.

Životaschopní Miroslavovia sú, no mohlo by to byť aj lepšie. Zvyčajne pochybujú sami o sebe a pripravujú sa tak o cennú energiu. Pri pohľade zvonku sa zdá ich zdravie oveľa pevnejšie, ako je v skutočnosti. Mali by si dávať pozor najmä na pečeň a pľúca. Mirov ovplyvňuje planéta Saturn a Urán. Ich šťastné farby sú modrá a čierna, ochranné rastliny borievka, nezábudka, ochranné kamene olivín a smaragd.

Stalo sa doma

1464 – Slávnostne korunovali svätoštefanskou korunou v Stoličnom Belehrade Mateja I. Korvína za kráľa.

1869 – V Bratislave sa uskutočnilo prvé verejné robotnícke zhromaždenie v Uhorsku.

1990 – Federálne zhromaždenie prijalo zákon o zmene názvu Československa, čím sa skončila tzv. pomlčková vojna. Pre Slovensko odsúhlasili názov Česko-slovenská federatívna republika (ČSFR), pre Česko a zahraničie sa mal názov používať bez spojovníka, čo na Slovensku vyvolalo veľkú nevôľu a pristúpilo sa k ďalším rokovaniam. Napokon 20. apríla 1990 bol prijatý ďalší názov Česká a Slovenská Federatívna Republika.

2004 – Slovensko sa stalo plnoprávnym členom NATO.

2006 – Slovenská sporiteľňa (SLSP) sa stala prvou bankou na Slovensku, ktorá získala súhlas Národnej banky Slovenska (NBS) na používanie vlastného modelu výpočtu trhového rizika.

Stalo sa vo svete

1461 – Uskutočnila sa jedna z najkrvavejších bitiek počas anglickej vojny ruží pri Towtone v blízkosti Yorku. Asi 36.000 Yorkovcov porazilo približne 40 000 Lancas­terovcov a zabezpečilo tak trón Eduardovi IV. z rodu Yorkovcov.

1638 – Prví kolonisti (švédski luteráni) sa usadili v oblasti dnešného amerického štátu Delaware.

1864 – Veľká Británia odstúpila Iónske ostrovy Grécku.

1912 – Výprava na južný pól, ktorú podnikol britský bádateľ Robert Falcon Scott, sa skončila tragicky. Scott a jeho spoločníci Edward Wilson a Henry R. Bowerson zahynuli na spiatočnej ceste v snehovej búrke.

1951 – Americký súd uznal manželov Ethel a Juliusa Rosenbergovcov vinných z prezradenia amerického atómového tajomstva ZSSR.

1959 – V New Yorku uviedli premiéru legendárneho filmu Niekto to rád horúce režiséra Billyho Wildera s Marilyn Monroeovou, Jackom Lemmonom a Tonym Curtisom.

1973 – Z Vietnamu odišiel posledný oddiel amerických vojakov.

Skladba dňa

1938 – Narodil sa v Bernolákove svetoznámy džezový trubkár LACO DÉCZI. Ako uvádza wikipedia na svojom webe Laco Déczi je pôvodom slovenský hudobník, trúbkar, kapelník a skladateľ v oblasti džezu, inovátor hudobného nástroja, ale aj príležitostný herec a amatérsky maliar. Podľa wikipedie, v roku 1985 emigroval do Západného Nemecka, kde žil krátko a odtiaľ odišiel v roku 1986 do Spojených štátov amerických.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM