Správy Správy

RANNÁ ŠTVORKA: Zrodenie Venuše i dôvod zapiť deň mliekom. Oslavuje Fialová i svetoznáma Enya

Po troch zamrznutých sa nám otepľuje veľmi pomaly. Aj dnes budete potrebovať dáždniky, hory čaká májový sneh. V kalendári udalostí si spomenieme aj na známe osobnosti. Viete, ako súvisí Zrodenie Venuše s mliekom?

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Zrodenie Venuše i dôvod zapiť deň mliekom. Oslavuje Fialová i svetoznáma Enya
Zdroj: wikipedia.org

Na západnom Slovensku bude polooblačno až oblačno, prehánky, najnižšie ranné teploty 5 až 2 a najvyššie denné 12 až 15 stupňov C.

Na strednom Slovensku prevažne oblačno, najvyššia denná teplota 13 až 17, na Horehroní okolo 11 stupňov. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 2 °C. Bezvetrie alebo len slabý vietor.

Na východnom Slovensku bude Spočiatku malá, postupne v priebehu dňa premenlivá oblačnosť. Miestami prehánky, od cca 1300 m snehové. Ojedinele aj búrky. Najvyššia denná teplota 14 až 17, na Spiši okolo 12 st.

Meniny oslavujú Gizky

Meno pochádza zo staronemeckého Gisil a znamená „šíp, strela“. Gizely sú precitlivené a veľmi emotívne. Všetko sa ich dotýka, sú vnímavé na čaro života a majú vrodený zmysel pre poéziu, krásu a eleganciu.

Majú však aj sklon byť trochu lenivé, reagovať ledabolo a všetko odkladať na zajtra. Podobne ako ich totemová rastlina orchidea sú to skleníkové kvety, aj ony potrebujú teplo a slnko.

Tieto ženy sú veľmi introvertné, cítia sa dobre iba vo svojom vlastnom svete. V ňom snívajú o klenotoch, lebo sú veľmi koketné, o palácoch, lebo obľubujú prepych a o očarujúcich princoch, keďže sú väčšmi sentimentálne ako zmyselné. Gizely sú aj vlastnícke a na život hľadia cez malé okienko a žijú si vo svojom imaginárnom svete. To ich vedie k takmer ustavičným a často mimovoľným klamstvám. Známou nositeľkou je „svokra“ Gizka Oňová.

Stalo sa doma

V Jasenovej sa narodil 17. mája 1860 jeden z najznámejších spisovateľov. Reč je o spisovateľovi a lekárovi Martinovi Kukučínovi, vlastným menom Matej Bencúr, ktorý pôsobil ako lekár aj na chorvátskom ostrove Brač. Medzi jeho najznámejšie diela patria prózy Rysavá jalovica a Mladé letá, alebo román Dom v stráni. Zomrel 21.5.1928. 1974 – Narodila sa v Bratislave divadelná a filmová herečka a moderátorka Zuzana Fialová.

1943 – Bratislavský rozhlas vysielal prvú slovenskú rozhlasovú hru z oblasti sci-fi s názvom Pokus doktora Haralda od Petra Karvaša.

1996 – V Gabčíkove uviedli do trvalej prevádzky Vodné dielo Gabčíkovo (VDG).

Stalo sa vo svete

Mlieko a mliečne výrobky predstavujú jednu z najdôležitejších a nenahraditeľných zložiek plnohodnotnej ľudskej výživy. Dnešok je venovaný Medzinárodnému dňu mlieka, ktorý sa oslavuje od roku 1957 pod záštitou Medzinárodnej mliekarskej federácie (IDF).

Medzinárodný deň proti homofóbii – súvisí s dátumom 17.5.1990, kedy bola homosexualita vyškrtnutá z Medzinárodnej klasifikácie chorôb. Homosexualita bola klasifikovaná ako choroba 42 rokov od roku 1948.

1510 – Zomrel taliansky maliar a sochár Sandro Botticelli, vlastným menom Alessandro di Mariano Filipepi. Významný predstaviteľ tzv. florentskej školy a autor svetoznámeho obrazu Zrodenie Venuše. Narodil sa 1.3.1445.

1949 – Narodil sa český spevák, hudobník, tanečník a tiež herec JIŘÍ KORN.

2012 – Zomrela americká speváčka DONNA SUMMEROVÁ, ktorá bola v 70. rokoch 20. storočia považovaná vďaka svojim hitom za kráľovnú diskoték. Narodila sa 31.12.1948.

1877 – V americkej bostonskej firme Holmes Burglar Alarm Co. otvorili prvú telefónnu operátorskú centrálu na svete.

Skladba dňa

Dnešnou oslávenkyňou je írska speváčka Enya (1961), vlastným menom Eithne Patricia Ní Bhraonáin. Pochádza z muzikantskej rodiny, otec bol šéfom miestnej skupiny a matka speváčkou. Aj Enya začínala v rodinnej skupine Clannad, najprv ako hráčka na klávesových nástrojoch, potom ako speváčka.

V roku 1980 vydali album Crann Úll. V roku 1982 sa rozhodla pre sólovú dráhu. Zložila hudbu k dokumentárnemu seriálu televízie BBC The Celts a v roku 1984 hudbu k filmu The Frog Prince. V roku 1987 vydala prvý štúdiový album Enya a v septembri 1988 druhý Watermark, z ktorého je hit Orinoco Flow.

Enya
1
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM