Rôzne

Rekonštrukcia námestia či kostola sv. Jakuba: Levoča zrealizuje viacero investícií

Mesto Levoča plánuje v tomto roku niekoľko investícií. Pokračovať bude v rekonštrukcii námestia i kostola sv. Jakuba. Vybuduje záchytné parkovisko a obnovou prejde aj Sadová ulica.

Ilustračný obrázok k článku Rekonštrukcia námestia či kostola sv. Jakuba: Levoča zrealizuje viacero investícií
Zdroj: TASR

Mesto Levoča chce aj v tomto roku pokračovať v rekonštrukcii Námestia Majstra Pavla. Vlani sa začalo s prestavbou v rámci druhej etapy časťou A s rozpočtom na úrovni 510 tisíc eur. „Ukončenie výstavby je plánované v mesiaci apríl tohto kalendárneho roka, pričom na dokončenie tejto časti je v tomto roku vyčlenených takmer 375 tisíc eur,“ priblížil jednu z najväčších investícií primátor Levoče Miroslav Vilkovský.

Samospráva plánuje kontinuálne pokračovať v priebehu roka s obnovou námestia a to časťou B v rámci druhej etapy. Rozpočet stavby je 839 tisíc eur. „Cieľom prestavby je prinavrátiť pôvodnú autenticitu námestia so zohľadnením súčasných nárokov na jeho funkcie v zmysle podstaty trvalého udržateľného rozvoja,“ zdôraznil Vilkovský. Obnova by mala byť podľa neho akceptovateľná domácim obyvateľstvom, majiteľmi miestnych objektov, ale aj návštevníkmi historickej Levoče ako centra turistického ruchu v regióne. Stavebné práce súvisiace s námestím spočívajú v úplnej rekonštrukcii spevnených plôch, inžinierskych sietí, verejného osvetlenia a sadových úprav.

Pokračovať sa bude aj v rekonštrukcii kostola sv. Jakuba. Takmer 535 tisíc eur je vyčlenených na reštaurovanie kamenných prvkov dolnej časti veže na západnej strane objektu, obnovu interiéru veže s opravou vnútorných omietok, a tiež na vymaľovanie a umelecko-remeselnú opravu dreveného schodiska. Okrem toho sa obnovia architektonické a dekoratívne kamenné prvky južnej fasády, južnej predsiene a nadväzujúce omietky. „Začiatok prác bol v roku 2017 a ich ukončenie je plánované do konca novembra,“ doplnil primátor.

OBRAZOM: Levoča ako jedno z najkrajších a najzachovalejších stredovekých miest
9
Galéria
Zdroj: TASR

V tomto roku by sa okrem toho malo vybudovať aj nové záchytné parkovisko na trase bývalej hradnej priekopy. Objekt sa bude skladať z prístupovej komunikácie, samotných parkovacích miest a z chodníka. Celkovo je navrhnutých 72 klasických kolmých parkovacích miest a tri státia pre telesne postihnutých. V priestoroch parkoviska je navrhnutá taktiež oddychová zóna. „Parkovisko bude napojené na miestnu komunikáciu pred Košickou bránou. Bude slúžiť jednak pre návštevníkov mesta, respektíve centra, ale aj pre pútnikov smerujúcich na Mariánsku horu,“ ozrejmil Vilkovský s tým, že celkové náklady sa budú pohybovať na úrovni 362 tisíc eur.

Súčasťou najväčších investičných plánov na tento rok je aj rekonštrukcia verejného osvetlenia na uliciach Probstnerová cesta a M. R. Štefánika za 250 tisíc eur. V rámci nej sa zrealizujú zemné práce, uloží sa elektrický kábel, osadí sa 48 osvetľovacích stožiarov so svietidlami a zároveň dôjde k osvetleniu priechodov pre chodcov. Dĺžka trasy verejného osvetlenia je takmer 1400 metrov. „Okrem toho chceme v tomto roku zrekonštruovať aj Sadovú ulicu, na čo sme získali dotáciu vo výške 230 tisíc eur od vlády SR,“ uzavrel Vilkovský.

foto: ilustračné

Vo foto i video galérii si môžete pozrieť Levoču v celej svojej kráse.

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM