Monika Vengrínová Rôzne

Rodičia predškolákov, blíži sa dôležitý termín: Na toto všetko pred zápisom nesmiete zabudnúť

Už v prvý februárový týždeň čaká budúcich prváčikov veľká udalosť. Po prvý raz prekročia brány školy, ktorú budú nasledujúcich niekoľko rokov navštevovať. Aby ste pred zápisom svojej ratolesti na nič nezabudli, čítajte.

Ilustračný obrázok k článku Rodičia predškolákov, blíži sa dôležitý termín: Na toto všetko pred zápisom nesmiete zabudnúť
Zdroj: TASR

Zápis detí do prvého ročníka pre školský rok 2015/2016 do základných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti Mesta Poprad sa uskutoční v prvý februárový týždeň, a to konkrétne v dňoch 2. – 4.februára 2015 v čase od 13:00 do 17:30 hodiny.

Miesto zápisu v príslušnej základnej škole je zverejnené na webovom sídle školy, v priestoroch materských škôl, na dverách hlavného vchodu do budovy školy a na iných verejne prístupných miestach, ako sú obchody, zdravotné strediská, vchody do bytových domov a pod.. Zároveň si škola určuje aj iné podmienky súvisiace so zápisom.

Povinnosť platí aj pre rodičov v zahraničí

Zákonný zástupca je povinný zapísať dieťa na plnenie povinnej školskej dochádzky po dovŕšení 6. roku veku, pričom uvedený vek musí dovŕšiť najneskôr 31. augusta 2015, a to len do jednej základnej školy. Zákonný zástupca musí pri zápise uviesť všetky dôležité informácie o fyzickom a psychickom vývine svojho dieťaťa. Povinnosť prihlásiť svoje dieťa platí aj pre tých zákonných zástupcov, ktorí sa zdržiavajú v zahraničí. Povinnú školskú dochádzku môžu tieto deti plniť osobitným spôsobom.

„Už takto v predstihu sa obraciame na rodičov, aby nezabudli dieťa na povinnú školskú dochádzku zapísať. Špeciálne to pripomíname predovšetkým rodičom, ktorí krátkodobo alebo dlhodobo žijú alebo pracujú v zahraničí, aby zabezpečili zápis, a to buď osobne alebo prostredníctvom splnomocnených osôb. Keďže samospráva je povinná viesť evidenciu detí vo veku plnenia povinnej školskej dochádzky, v prípade nezapísania dieťaťa je zriaďovateľ v zmysle platnej legislatívy povinný obrátiť sa aj na políciu, aby zistila, prečo rodič dieťa nezapísal,“ uviedla vedúca odboru školstva MsÚ v Poprade Edita Pilárová.

O odklad treba požiadať písomne

Základné školy pri zápise dieťaťa do 1. ročníka požadujú základné údaje získané z hodnoverného zdroja, a to z občianskeho preukazu zákonného zástupcu, rodného listu dieťaťa, a pod.

Žiak plní povinnú školskú dochádzku v školskom obvode základnej školy, v ktorom má trvalý pobyt. Zákonný zástupca môže vybrať svojmu dieťaťu aj inú školu, ale tá ho príjme, len ak má voľné kapacitné možnosti, lebo musí uprednostniť deti zo svojho obvodu. Rozhodnutie o prijatí dieťaťa je škola povinná vydať do 31. mája.

Ak zákonný zástupca požaduje odklad začiatku plnenia povinnej školskej dochádzky o jeden rok alebo chce prihlásiť dieťa mladšie ako 6 rokov, je povinný doložiť písomnú žiadosť, odporúčanie všeobecného lekára pre deti a dorast a odporúčania príslušného zariadenia výchovného poradenstva.

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM