Peter Handzuš Rôzne

Rozvoj turizmu je pre Veľkú Lomnicu dôležitý

Podtatranská obec Veľká Lomnica v minulosti patrila medzi významné a zároveň najväčšie spišské obce.

Bola sídlom rodu Berzeviczy a prvá písomná zmienka o obci je z roku 1257, hoci osídlená bola už pred 4000 rokmi. Názov obce dokazuje, že okolie bolo osídlené Slovanmi a prví osadníci boli Slováci. Až neskôr, v polovici 13. storočia, sa medzi nimi usadili aj nemeckí kolonisti.

V obci sa nachádza pôvodný neskororománsky rímsko-katolícky kostol sv. Kataríny Alexandrijskej z konca 13. storočia. Ukrýva vzácne nástenné maľby, ktoré boli odhalené až v roku 1957. V obci sa zachovali aj dva kaštiele, a to z roku 1757 a 1581. Ten starší dala rodina Berzeviczy prebudovať v roku 1772 na barokovú reprezentatív­nu kúriu.

Obec Veľká Lomnica v súčasnosti patrí do Kežmarského okresu a tvorí križovatku medzi Popradom, Kežmarkom a Vysokými Tatrami. Žije tu približne 4100 obyvateľov a asi 40 percent obce tvoria Rómovia.

Dnes patrí Veľká Lomnica do podhoria Vysokých Tatier a súčasný starosta Peter Duda sa domnieva, že v tejto oblasti je veľmi dôležitý rozvoj turizmu. Aj preto sa podtatranské obce spojili a vytvorili oblastnú organizáciu cestového ruchu (OOCR). Svoje sily v prvej fáze spojilo sedem obcí, okrem Veľkej Lomnice je to Stará a Nová Lesná, Veľký Slavkov, Mlynica, Štôla a Liptovská Teplička a dva podnikateľské subjekty spolu so Združením cestovného ruchu zo Starej Lesnej.

„Dlhodobým záujmom je postupne prepojiť ponuku služieb a atraktivít obcí v celej podhorskej oblasti Vysokých Tatier,“ uviedol Duda, ktorý je zároveň predsedom predstavenstva OOCR Vysoké Tatry – Podhorie. Cieľom rozvoja spolupráce s malými podnikateľmi je prepojiť miestne služby a atraktivity podtatranského vidieka do ucelenejšej a zaujímavejšej ponuky aj formou podpory zakladania miestnych resp. obecných organizácií. Podľa Dudu tiež pomôže spropagovať miestne zaujímavosti a využiť skrytý potenciál podhorského vidieckeho turizmu a agroturizmu. Zároveň to umožní účasť na spoločnom rozvoji turizmu a propagácii aj tým najmenším poskytovateľom služieb.

** „Najbližšou úlohou novovzniknutej organizácie je pripraviť podrobný návrh aktivít, ktoré budeme realizovať v prvom roku činnosti. Dôraz budeme klásť na sprístupnenie a propagáciu aj doteraz neobjavených atraktivít ponuky podtatranského vidieka, s prepájaním na zážitky spojené s návštevou územia Tatranského národného parku,“** doplnil Duda. Jednou z prvých aktivít je aj vytvorenie cyklistických trás pod Tatrami. „Už prebehli nejaké rokovania, dávame dokopy to, čo ktorá obec má k dispozícii, napr. projektové dokumentácie, potrebujeme urobiť štartovaciu čiaru, aby sme vedeli, na čom sme a na základe informácií si povedať, ktorá trasa bude mať prioritu,“ vysvetľuje Duda.

Text: TASR Foto: velkalomnica.sk

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM