Martin Sýkora Rôzne

S 24-kou v obraze budete v obraze: Igor Wzoš o bystrosti a Smart City

Po dvoch týždňoch vám ponúkame rozhovor s popradským viceprimátorom, ktorý má v podtatranskej metropole na starosti tzv. smart riešenia - nielen o bystrosti s Igorom Wzošom.

Ilustračný obrázok k článku S 24-kou v obraze budete v obraze: Igor Wzoš o bystrosti a Smart City
Foto: Peter Handzuš

Ako by malo vyzerať mesto 3. tisícročia a čo sa v Poprade udeje sme sa porozprávali s Igorom Wzošom, ktorý by tzv. smart riešenia rád aplikoval aj do najväčšieho mesta podtatranského regiónu.

„Svet je dnes vo veľkom pohybe. Sme na prahu štvrtej priemyselnej revolúcie. Je to revolúcia informačná, súvisí s internetom, robotizáciou a umelou inteligenciou. Sú nové a veľké výzvy a tento model neobíde ani nás. Dve cesty – čakať, kedy to príde alebo pôjdeme oproti a zodpovedne sa pripravíme,“ povedal v rozhovore Wzoš. O tom, čo je vlastne smart, sa dá hovoriť viac ako v jednej rozvitej vete. „Sú rôzne výklady Smart City. Niekto tomu hovorí inteligentné mesto, Česi hovoria chytré mesto, po slovensky by som to preložil ako dômyseľne prepojené mesto,“ dodal popradský viceprimátor.

V rozhovore sme sa dotkli aj konkrétnych riešení a Poprad blízkej budúcnosti. „Mesto používa množstvo technológií, či už je to dopravný systém, parkovanie, zdravotníctvo, vzdelávanie, samotný úrad, sociálne veci – všetky tieto veci, vrátane napríklad verejného osvetlenia, sa dajú prepojiť do jedného celku, kde by navzájom komunikovali a uľahčovali život všetkým,“ vysvetlil Wzoš.

„Smart riešenie znamená aj dobre nakreslenú čiaru, dobré pravidlá aj dostatok disciplíny. Celé to smeruje k tomu, aby sa skvalitnil život ľudí v mestách,“ doplnil druhý muž Poprad.

O smart aplikácii a nielen o nej sa dozviete viac v rozhovore, ktorý vám opäť prinášame z Reštaurácie Fabrika:

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM