Martin Sýkora Rôzne

S 24-kou v obraze budete v obraze: Milan Skokan o prekážkach a cieľoch

Po dvoch týždňoch vám ponúkame rozhovor s popradským hokejovým trénerom, ktorý vyhral slovenskú ligu s mužmi i so ženami. Vtipný a jubilujúci - Milan Skokan.

Ilustračný obrázok k článku S 24-kou v obraze budete v obraze: Milan Skokan o prekážkach a cieľoch
Foto: Peter Handzuš

Popradská trénerská ikona, postava z ľadu i striedačky, ktorá dotiahla hokej pod Tatrami na vrchol. Milan Skokan v súčasnosti oslavuje 75 rokov. Nielen pri tejto príležitosti sme ho vyspovedali.

Tréningy na ľade tatranských plies

Milan Skokan si pamätá ešte ako mládenec na tréningy na Téryho chate. Nebolo to ako dnes, kedy rodičia vo vyhriatom aute vyvážajú svoje ratolesti na klimatizované štadióny. „Najprv sme sa vyviezli električkou, potom sme aj s výstrojom absolvovali menší horolezecký výstup na 5 spišských plies, prezuli sme sa, hokejky do ruky a riadne sme sa ponaháňali. Po skončení tréningu sme si sadli na skaly, každý si vybral z batôžka slaninu alebo salámu, otvorili sme si jedno pivo, zjedli, vypili a potom zase nazad,“ spomínal Skokan na časy, ktoré dnešnej mládeži už sotva niečo hovoria.

Tatranský pohár a vôňa slivovice

Milan Skokan si pamätá starý zimný štadión, ale aj nový, na ktorom zažil historické víťazstvo v 1. slovenskej národnej hokejovej lige a úspešnú baráž o postup do federálnej ligy. Poprad v nej hral dva roky.

„Pamätám si na Tatranský pohár, ktorý sa niekedy konal v zimných mesiacoch a nie v lete ako teraz. Vtedy bol plný štadión na všetkých zápasoch. Rád si spomínam na to, že keď sa človek nadýchol, tak cítil závan slivovice, ktorú si diváci nosili so sebou. Bola tam tzv. výhrevňa, kde sa podával čaj s rumom…bolo také rodinné a pekné,“ zaspomínal popradský tréner, ktorý čo-to porozprával aj o autonehode s Jánom Šterbákom, ktorá skončila v kukuričnom poli.

Silná popradská trénerská škola

Slovenské hokejové legendy majú výrazný popradský rukopis. Mená ako Šupler, Skokan, Šterbák, Svitana, Selvek a Hossa pozná každý, kto hokeju aspoň trošku rozumie. Boli časy, keď Poprad vládol Slovensku.

„S výnimkou dvoch miest sme mali kompletne obsadenú slovenskú hokejovú ligu popradskými trénermi. Skrátka bola tu taká úroveň trénerov, že tie kluby si nás vytiahli. Medzi nami to fungovalo výborne. Nikdy nepadlo slovo neúcty alebo závisti. Klobúk dolu pred tými ľuďmi, vždy boli féroví. Môže za to tá naša podtatranská zima, vďaka ktorej sme boli zvyknutí na akékoľvek úskalia a vedeli sme si poradiť,“ povedal v rozhovore 75-ročný hokejový odborník.

Nielen o trénovaní, ale aj o vyskakovaní z horiaceho lietadla v roku 1970, o majstrovskom titule s popradskými hokejistkami a fungovaní v hokejovej rodine nám Milan Skokan prezradil v rozhovore:

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM