Martin Sýkora Rôzne

S 24-kou v obraze budete v obraze: Jozef Brenkus o závislostiach

Po dvoch týždňoch vám opäť ponúkame zaujímavý rozhovor s podtatranskou osobnosťou - s Jozefom Brenkusom, ktorý pracuje s mládežou, bojujúcou so závislosťami.

Ilustračný obrázok k článku S 24-kou v obraze budete v obraze: Jozef Brenkus o závislostiach
Foto: Peter Handzuš

Jozef Brenkus zasvätil život pomoci mladým ľuďom, ktorý bojujú ťažký boj so svojimi závislosťami. V dnešnej dobe dokonca aj deti experimentujú s rôznymi látkami. Nie vždy ide len o drogy, alkohol alebo fajčenie.

„Pri závislosti prestávate byť slobodný. Strácate schopnosť sústreďovať sa na svoje ciele. Závislosť sa u dospelého vyvíja niekoľko rokov, u mladistvých niekoľko mesiacov,“ upozornil v rozhovore Brenkus.

Závislosť opísal o poruchu, ktorá postihuje myslenie a mozog, u mladých často vzniká vďaka nedokonalým rodinám. Tie podľa Brenkusa ani neexistujú. „Ľudia väčšinou prídu, keď už sa niečo stane,“ konštatoval odborník, ktorý už 3 roky vykonáva prevenciu na prvom stupni základných škôl.

Čím starší je pacient, tým zložitejšia je práca – nie je však bezcieľna a už vôbec nie zbytočná. „Teší ma, že som na Prednej hore stretol chalana, ktorý bol úplne rozbitý a dnes je tu človek, ktorý je už 8 rokov triezvy, má maturitu a študuje na vysokej škole,“ opísal jeden zo svojich pozitívnych príbehov Brenkus.

Nielen o závislosti, ale aj o ich predchádzaní prezradil viac podtatranský odborník v rozhovore:

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM