Martin Sýkora Rôzne

S 24-kou v obraze budete v obraze: Jozef Švagerko a Nový rok

Vzhľadom na prelom rokov vám prinášame rozhovor s primátorom Popradu Jozefom Švagerkom, ktorý zhodnotil rok 2016 a prezradil, čo nás čaká v roku 2017.

Ilustračný obrázok k článku S 24-kou v obraze budete v obraze: Jozef Švagerko a Nový rok
Foto: Peter Handzuš

Poprad je metropolou celého podtatranského regiónu. Na dianie v tomto meste sa pozorne pozerajú nielen samotní obyvatelia, ale aj návštevníci a susedia. Hodnotenie roku 2016 začalo ústami popradského primátora pozitívne.

„Keď začnem od januára, tak nenapadlo toľko snehu ako pred dvomi rokmi, čiže nebola kalamita, čo ma na jednej strane tešilo. Boli sme však pripravení aj na ňu,“ začal hodnotiť prvý muž Popradu, ktorý pokladá rok 2016 zo svojho pohľadu ako úspešný. „Niečo sa nám v meste podarilo urobiť lepšie, rýchlejšie a lacnejšie, ale niektoré veci pokračujú a chceli by sme to v budúcnosti vylepšiť. V meste sme opravili chodníky, Bernolákovu ulicu, rozšírili sme ľadovú plochu, aby sme mohli usporiadať majstrovstvá sveta U18 v hokeji, vybudovali sme kruhový objazd na ulici Ludvíka Svobodu, v inom šate vyzerá aj cintorín,“ pokračoval Švagerko.

Rok 2016 bol druhým rokom, kedy vo funkcii primátora pôsobí podtatranský ekonóm. Vedenie mesta zvádzalo v uplynulých mesiacoch boj o energetiku a nastavenie ďalšieho smerovania Popradu. Práce nebolo podľa Švagerka málo, verejnosť nevnímala dianie za oponou tak intenzívne. „Veľmi veľa úsilia sme venovali veciam, ktoré až tak nevidno, ako napríklad územný plán. Ten proces ešte nie je dotiahnutý do konca ako som si predstavoval. Veľa úsilia sme dali aj do prevzatia energetiky v meste,“ konštatoval popradský primátor.

Nič nie je ideálne, dokonalosť je nedosiahnuteľnou métou. Z oboch táborov, ktoré momentálne tvoria mestské zastupiteľstvo, počuť náznaky zlepšenia komunikácie. „Aj ja sa učím samozrejme. Komunikácia sa vylepšuje. Ľahko je obviniť niekoho, že toto je zlé, ale hľadať riešenia sa učím aj ja,“ odpovedal primátor.

Rok 2016 priniesol popradskému prvému mužovi veľa skúseností a ťažkých rozhodnutí. Taký je však život komunálneho politika. „Piloti majú trenažéri, ktoré ich pripravia na riešenie krízových situácií. Neexistuje však škola na primátorov. Je to dôležitá funkcia. Rozhodnutia a zodpovednosť stále padajú na hlavu primátora a ja si to uvedomujem. Niektoré veci sa samozrejme dali urobiť lepšie. možno niektoré rozhodnutia neboli správne. Ale ak sa obzriem dozadu, tak som spokojný. Pri všetkých našich novátorských projektoch boli veci nastavené dobre a dokážeme vytvoriť ďalšie pekné veci,“ pokračoval Švagerko, ktorý nám v rozhovore prezradil aj to, čo nás v roku 2017 čaká a ďalšie užitočné informácie.

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM