Peter Handzuš Rôzne

S takzvaným zlatým týždňom sú vo Vysokých Tatrách spokojní

Zlatý týždeň vo Vysokých Tatrách bol z pohľadu návštevnosti podobný ako vlani. Obdobie od vianočných sviatkov až po Troch kráľov tu hodnotia ako dobré.

„Môžem povedať, že tak, ako sa začala vyvíjať situácia pred sviatkami, s tým celkovým výsledkom môžeme byť zatiaľ spokojní. Čo sa týka ubytovaných návštevníkov, bolo ich zhruba toľko ako v rovnakom období minulého roka," uviedol riaditeľ Združenia cestovného ruchu Vysoké Tatry Peter Chudý.

Jednodňových návštevníkov, ktorí chodia do Tatier predovšetkým za lyžovačkou, bolo podľa neho na Štrbskom Plese asi toľko ako vlani. „Prevádzkovateľ lanoviek a vlekov v Tatranskej Lomnici zaznamenal zhruba 30-% nárast, teda návštevníkov a lyžiarov tam bolo viac," doplnil Chudý. Z pohľadu ubytovacích zariadení bolo viac návštevníkov vo väčších hoteloch ako v menších penziónoch a ubytovaniach na súkromí.

„Môže to súvisieť s tým, že keď sme išli do sezóny, boli veľké očakávania z pohľadu nádielky snehu, žiaľ, to počasie nás trošku sklamalo. Ľudia, ktorí sledovali situáciu, dali skôr prednosť väčším ubytovacím zariadeniam, kde mali istotu, že keď celkom nevyjde lyžovanie, bude tam možnosť nejakého ďalšieho doplnkového programu," zdôvodnil riaditeľ združenia.

Do Tatier prišlo podľa neho asi o 20 % menej Poliakov ako v lete. Naopak, na Štrbskom Plese sa objavilo viac Čechov a do Tatier si našlo cestu aj väčšie množstvo Slovákov. „Čo sa týka rusky hovoriacich návštevníkov, tak tu sa zatiaľ nenaplnili prognózy, keďže sa pred sezónou zvýšil počet žiadostí o vydanie víz do našej krajiny zhruba o 30 %," upozornil Chudý.

Výraznejšie však podľa neho narástol počet individuálnych záujemcov. Víza sa okrem toho vydávajú na celú zimnú sezónu, takže je predpoklad, že sa počet rusky hovoriacich turistov ešte zvýši. „To, čo by mohlo vylepšiť návštevnosť týchto turistov, by podľa môjho názoru mohol byť nárast počtu hostí z Bieloruska. Milo sme boli prekvapení návštevnosťou turistov z Maďarska a Rumunska, ktorých prišlo viac ako v minulom roku," zdôraznil Chudý.

Bohatšia nádielka snehu prišla do Tatier až pred trojkráľovými sviatkami. Momentálne sú podmienky na lyžovanie na celom území Vysokých Tatier veľmi dobré. Ďalší nápor turistov očakávajú na konci januára, keď sa v Poľsku začínajú prázdniny, a tiež počas februára, keď zase prázdninujú jednotlivé samosprávne kraje na Slovensku.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM