Správy

Šanaja či Leonidas: V Kežmarskej nemocnici sa narodili aj deti s netradičnými menami

Kežmarská nemocnica eviduje za minulý rok 726 pôrodov, po troch rokoch chlapčenskej prevahy sa tam narodilo viac dievčat.

Ilustračný obrázok k článku Šanaja či Leonidas: V Kežmarskej nemocnici sa narodili aj deti s netradičnými menami
Zdroj: FNsP F. D. Roosevelta

Kežmarská nemocnica eviduje za minulý rok 726 pôrodov, po troch rokoch chlapčenskej prevahy sa tam narodilo viac dievčat. Vedúca sestra novorodeneckého oddelenia Alžbeta Pokrivčáková uviedla, že celkovo sa v Kežmarku narodilo 732 bábätiek.

„Chlapcov sa narodilo 341 a dievčat bolo 391. Najvyšší počet novorodencov priniesol mesiac júl, v ktorom sme privítali 74 detí, naopak, počtom narodení bol najslabším apríl, v ktorom prišlo na svet 54 bábätiek. Až v štyroch mesiacoch v roku – január, február, jún a november, evidujeme totožný počet narodených bábätiek, ktorých bolo v každom mesiaci 60,“ priblížila Pokrivčáková.

Mamičky pod 18 rokov

Vyše 50 percent percent detí sa narodilo vo váhovej kategórii 3 000 až 3999 gramov, pod hranicou jedného kilogramu sa narodili dve deti a nad hranicou štyri kilogramy 12 detí.

V minuloročných štatistikách evidujú takmer 30 percent slobodných mamičiek a šesť percent rodičiek pod vekovou hranicou 18 rokov. Trinásť novorodencov sa narodilo ešte pred príchodom do nemocnice.

„V minulom roku sme mali 522 pôrodov prirodzeným spôsobom a 204 sekcií. To znamená, že 28,10 percenta pôrodov bolo vykonaných na operačnej sále,“ dodáva vedúca sestra gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia Katarína Živčáková.

Najčastejšími chlapčenskými menami medzi novorodencami boli Matias, René, Adam či Dominik, ale aj Samuel, Jakub, Sebastián, Matej, Richard a Dávid.

Netradičné mená detí

Medzi dievčatami prevažovali Sofia, Nela, Nina a Mária, nasleduje Ema, Jasmína, Rebeka, Tamara, Melisa a Timea.

Rodičia vybrali pre svoje ratolesti aj menej časté mená. V prípade chlapcov napríklad Janys, Arnošt, Leonidas, Timon či Saimon, objavili sa aj Jonatan, Emilian, Matteo, Albín, Natanael, Vratko a Emanuel.

Z netradičných dievčenských mien to boli Šanaja, Klementína, Aurélia, Ava, Ashley, ale tiež Floriana, Perla, Lorena, Aria, Tiffany, Selena, prípadne Soraja, Nastya, Lara, Elizabetha, Nataly a Mária Magdaléna.

Prvým bábätkom narodeným v kežmarskej nemocnici v roku 2024 bol Tadeáš, ktorý sa narodil 1. januára len 55 minút po polnoci s mierami 2 780 gramov a 49 centimetrov mamičke Martine.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM