Martin Sýkora Samospráva

SBA chce v Poprade postaviť basketbalovú halu, problémom je pozemok!

lovenská basketbalová asociácia (SBA) chce v Poprade postaviť novú halu, problémom je však pozemok. Zámer neschválili ani popradskí mestskí poslanci.

Ilustračný obrázok k článku SBA chce v Poprade postaviť basketbalovú halu, problémom je pozemok!
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

Bude mať Poprad dve športové haly?

V územnom pláne mesta je síce na výstavbu športovej infraštruktúry schválený mestský pozemok vo vnútrobloku na sídlisku Juh III. pri bytovom dome Slnečnica, no s tým, že by tam mala stáť športová hala, nesúhlasia miestni obyvatelia. Tvrdia, že doprava a osídlenie v tejto mestskej časti sú už teraz dosť zahustené, výstavbou haly sa ich situácia ešte zhorší. Zámer napokon na štvrtkovom mestskom zastupiteľstve (MsZ) neschválili ani poslanci. „My potrebujeme niekde hrať a v Poprade je na to dobré zázemie. V popradskej Aréne sa však tlačia volejbal, basketbal, futsal a ďalšie športy, preto sme sa rozhodli pre výstavbu ďalšej haly. Naším zámerom je vybudovať dohromady päť športových hál na Slovensku, jedna z nich by mala byť aj v Poprade. Mesto si však musí vyriešiť problém s pozemkom. Dosť dobre nerozumiem tomu, že v územnom pláne, z ktorého sme my vychádzali, je na vybudovanie športoviska vyčlenený priestor, ktorý sme aj my dali do projektu. Najväčší problém v diskusii poslancov však bol, že tam nie,“ konštatoval generálny sekretár SBA Ľubomír Ryšavý. Podľa neho treba v tomto smere zmeniť územný plán. Dodal, že keby SBA disponovala iným územným plánom, halu by navrhli postaviť niekde inde.

Zdroj: TASR

Hala pre tisícku fanúšikov

Už v minulosti chcelo bývalé vedenie samosprávy v Poprade postaviť na predmetnej ploche hokejovú tréningovú halu. Vtedy sa voči tomu obyvatelia postavili formou petície a k realizácii projektu napokon nedošlo. Súčasné MsZ víta zámer výstavby nového športoviska, nie však na spomínanom priestore. Podmienkou úspešného projektu však je, že pozemok pod halou musí poskytnúť práve samospráva. SBA chce na výstavbu športového stánku žiadať finančné prostriedky z Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR. Okrem Popradu má asociácia zámer postaviť ďalšiu halu aj v neďalekom Svite, kde už je k dispozícii mestský pozemok, chýba tam však projekt a súhlas tamojšieho MsZ.

Podľa architektonickej štúdie by šlo v prípade Popradu o jednopodlažnú podpivničenú novostavbu s plochou strechou a zastavanou plochou na úrovni viac ako 3000 štvorcových metrov.

Kapacita miest na sedenie by tam mala byť viac ako 1000, ráta sa s podzemnou garážou s 90 parkovacími miestami, tiež reštauráciou, ubytovacou časťou a ďalšími doplnkovými priestormi. „Naším cieľom je, aby to územie bolo čo najviac využiteľné a čo najmenej zaťažilo obyvateľov, preto tam bude podzemné parkovisko,“ ubezpečil športový riaditeľ basketbalového klubu v Poprade Michal Weinciller.

Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

Nebude pozemok, nebude hala

Weinciller dodal, že náklady na výstavbu haly sa pohybujú na úrovni štyri milióny eur, klub ráta v prípade úspešnosti projektu so 100-percentným financovaním výstavby zo strany štátu. Ide o národný športový projekt, po dostavbe by športovisko prevádzkoval spoločný podnik zložený zo SBA, mesta Poprad a miestneho basketbalového klubu. Ročne by mala prevádzka haly stáť samosprávu približne 150 000 eur. Po 20 rokoch by mesto získalo predkupné právo na jej odkúpenie.

„Je už stanovené aj následné využívanie tejto haly, pričom 70 percent by bolo pre basketbal, deti, mládež a ženské družstvo, 20 percent pre miestnu školu a 10 percent pre verejnosť,“ konkretizoval Weinciller.

Tento projekt súvisí aj s organizáciou majstrovstiev Európy v roku 2022, je preto podľa neho potrebné, aby bola stavba skolaudovaná do jari 2021. „Ak sa nepodarí nájsť pozemok, tak je to problém a tento projekt sa nebude môcť v Poprade realizovať,“ zdôraznil Weinciller. O tom, ako bude mesto ďalej postupovať, sa rozhodne najneskôr do augusta.

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM