Peter Handzuš Rôzne

Sedlo Kopanec v Slovenskom raji je už sprejazdnené

Od piatku je opäť sprejazdnené sedlo Kopanec na ceste 3/53614 v Slovenskom raji medzi obcami Hrabušice a Stratená, ktorý bol uzavretý od roku 2006. Správa a údržba ciest Prešovského samosprávneho kraja (SaÚC PSK) tu začala práce na oprave cesty ešte

Samotná stavba zahŕňala sanáciu havarijného stavu zosuvu a pokládku novej obrusnej vrstvy vozovky v celkovej dĺžke približne 3,2 kilometra. Náklady na opravu sa vyšplhali na 564.000 eur. „Mali sme problém získať finančné prostriedky na opravu. Tento úsek cesty sme rekonštruovali v rámci projektu Stabilizácia zosuvov na cestách PSK prostredníctvom Regionálneho operačného programu,“ priblížil riaditeľ SaÚC PSK Vladimír Kozák.
Ďalej uviedol, že na žiadosť ochranárov bude z cesty vylúčená nákladná doprava, vjazd motorových vozidiel nad 7,5 tony obmedzuje príslušné dopravné značenie. Kvôli bezpečnosti však bude komunikácia v zimnom období úplne uzavretá, tak ako to bolo zaužívané v minulosti. „Našou snahou bude komunikáciu sprejazdniť okamžite po skončení zimného obdobia, čo nebolo vždy možné,“ vysvetlil Kozák. Správcovia cesty sa dohodli, že v rámci možností budú cestu udržiavať, aby na nej nevznikli ľadové vrstvy.
Kozák zdôraznil, že táto komunikácia je slovenskou raritou z hľadiska správcu, pretože sa začína aj končí v Košickom kraji, avšak 11-kilometrový úsek, kde cestári stabilizovali aktívny zosuv, prechádza práve Prešovským krajom.
Sprejazdnením sedla Kopanec PSK ukončil prvú etapu stabilizácie zosuvov na cestách 2. a 3. triedy v Prešovskom kraji s rozpočtovým nákladom takmer 840.000 eur. V rámci tejto etapy cestári sanovali aj zosuv Horný Smokovec vo Vysokých Tatrách. PSK už má podpísanú zmluvu, ktorá umožňuje plynule pokračovať v druhej etape sanácie zosuvov z Regionálneho operačného programu. Ide o osem zosuvov v celom kraji s predpokladanými nákladmi 3,5 milióna eur.
Od roku 2005 PSK investoval do obnovy cestnej siete už približne 70 miliónov eur. Cestári však v kraji ešte stále evidujú viac ako 100 kolíznych bodov. „Práve Regionálny operačný program chceme maximálne využiť na odstraňovanie kritických bodov na cestnej sieti v Prešovskom kraji,“ uzavrel Kozák.

Zdroj TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM