Jakub Forgács Správy

Šéf horských záchranárov má pre nás jasnú správu: Sneh sa už vo vyšších polohách Tatier udrží!

Perinbaba zahalila do bielej prikrývky aj naše veľhory. Pri ceste do Vysokých Tatier by ste preto mali byť náležite pripravení. Šéf Horskej záchrannej služby má pre nás jasnú správu a na toto upozorňuje.

Ilustračný obrázok k článku Šéf horských záchranárov má pre nás jasnú správu: Sneh sa už vo vyšších polohách Tatier udrží!
Zdroj: TASR

Sneh sa už vo vyšších polohách našich veľhôr pravdepodobne udrží, turisti by preto mali situácii prispôsobiť svoje oblečenie a výstroj.

„Treba sa pripraviť na to, že v dolných polohách ešte sneh zmizne, avšak vo vyšších polohách, v sedlách, na vrcholoch hôr a severných svahoch sa už situácia veľmi nezmení a sneh sa tam udrží. Pri topení a striedaní teplôt preto treba očakávať, že chodníky budú najmä v skorých ranných hodinách šmykľavé,“ upozornil šéf Horskej záchrannej služby (HZS) Jozef Janiga.

Samozrejmosťou pri túre by tak mali byť okrem teplejšieho oblečenia i obuvi minimálne aj lyžiarske paličky, vo vyšších polohách aj stúpacie železá tzv. mačky.

„Ten stav v horách sa oproti minulému týždňu úplne zmenil, teploty už zďaleka nie sú letné, sme už v ťažkej zime, ktorá v tých horných polohách aj ostane,“ dodal Janiga. Podľa neho treba myslieť aj na to, že dni sa skracujú, a tým aj čas na túru. Preto turistom odporúča vybrať sa do hôr čo najskôr, aby ich pri návrate späť do doliny nezastihla tma a nepriaznivé počasie.

Čítajte tiež:

Info o snežení pre Poprad: V našom okrese môže spadnúť až 25 cm bielej nádielky!

Perinbaba sa postarala, že Poprad sa už zabelel: Prvý sneh v našom meste zaznamenaný v OBRAZOCH

Prvé sneženie v Poprade? Pozrite si zaujímavosť, ktorá hovorí jasnou rečou!

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM