Monika Földešiová Rôzne

Šéfredaktorom v 16-tich! Jaro spojil študentov cez správy

Mládež sa na Slovensku spojila vďaka jedinečnému internetovému projektu! Stojí za ním ambiciózny študent Jaroslav Dodok (16) z Banskej Bystrice. Práve on prišiel s unikátnou myšlienkou vytvorenia celoslovenského portálu určeného hlavne pre študentov.

Nedostatok informácií z kultúrneho, športového a v neposlednom rade študentského života podnietil vznik nového portálu na slovenskej mediálnej scéne. Za spravodajským webom Študent24.sk stojí mladík z obchodnej akadémie a sieť portálov Global24, ktorá nad unikátnym projektom drží ochrannú ruku.

**„Vznikol ako iniciatíva mladých ľudí, ktorých trápila slabá informovanosť, roztrúsenosť informácii. Takto to zastrešuje spravodajský portál, na ktorom si všetci študenti a mladí ľudia nájdu potrebné informácie, databázu škôl, články o maturitách, prihláškach či grantoch“ **vraví o svojom nápade Jaro Dodok. Na webe, ktorému šéfuje, nechýba ani zábavná zložka – rozhovory s osobnosťami kultúry, športu a v neposlednom rade sekcia s fotkami a videami.

Žúrky vymenil za drinu Že sa oplatí pracovať na sebe ešte počas študentského obdobia pochopil aj sám Jaro. Na zábavu s priateľmi síce nezanevrel, uprednostňuje však prácu, ktorá mu je zároveň zábavou. „Radšej budem tri hodiny makať na svojej prezentácii, ako by som mal tri hodiny robiť v meste bordel. Mám väčšiu radosť z dobre vydareného projektu alebo činnosti ako zo zábavy s kamarátmi. A nakoniec, zabávať sa dá aj pri práci,“ vraví ešte iba 16-ročný študent.

Ľudia krútia hlavami Takýto postov však veľa ľudí v jeho okolí doslova nechápe a nad jeho ambicióznosťou len krútia hlavami. Ťažko im však vysvetliť že „vek je len formalitou“. Podobnú skúsenosť má predovšetkým zo staršími a kompetentnými ľuďmi. „V rámci organizovania podujatia Press Day som bol vybavovať miestnosť na jednej banskobystrickej škole. Keď som prišiel za riaditeľom školy, takmer ma vyhodil so slovami, že tam nemám čo robiť, aby som poslal svoju mamu. Odmietal sa so mnou rozprávať. Po tom, ako si myslel, že projekt robí moja mama, som mu jasne vysvetlil, že realizátorom som ja. Zostal prekvapený, ale samozrejme vec som vybavil,“ opisuje teraz už vtipnú situáciu.

Jaro sa snaží proti veku bojovať.** „Mnohí ľudia sú oveľa šikovnejší ako sa prejavujú a ich vek ich len brzdí.“ Ani jeho rovesníci či starší študenti nevedia pochopiť, prečo sa namáha a neužíva si mladícku bezstarostnosť. //„Držím sa citátu ´Makaj na sebe kým sa ostatní zabávajú, zabávať sa budeš, keď ostatní makať len začnú´.“** // Valcujú mesto za mestom Kým pred dvoma mesiacmi boli v rámci študentskej obce najviac informovaní len Bystričania, dnes web svojimi atraktívnymi informáciami napĺňajú už aj mladí zo Žiaru nad Hronom, Detvy, Prešova, Nitry či Prievidze. //„Záujemcov prispievať na web hľadáme stále, študentov nikdy nie je dosť. Zastrešiť by sme chceli univerzitné i menšie mestá len so strednými školami,“ //apeluje na rozšírenie svojej siete Jaro.

Redakčná činnosť ako jedna časť skladačky Vedenie portálu www.student24.sk sa snaží mladých ľudí aj učiť. Nielen zostaviť článok, nakrútiť video či správne fotiť, vytvárajú tiež k tomu podporné akcie a workshopy. „V pláne máme aj kultúrne podujatia, koncerty, a rôzne projekty. Nechcem však ešte prezradiť, o čo pôjde,“ pokračuje. Už teraz však vďaka svoje niekoľkomesačnej činnosti navštevuje stránku približne 700 ľudí denne, ambíciou mladého šéfredaktora je 10-tisíc užívateľov.** „Dávame študentom možnosť sa realizovať, vyvíjať a učiť nové veci. Študentský život sa predsa netočí len okolo pohárika a chodbovíc, nie?“** uzatvára s úsmevom mladý chlapec.

[color=#ff0000]­Výber článkov z portálu[/color] www.student24.sk [link=http://www­.student24.sk/clan­ky?extend.132039_Byt-skautom-je-zabava,–cest-ale-aj-drina---]Byť skautom je zábava, česť ale aj drina[/link] [link=http://www­.student24.sk/clan­ky?extend.132010_U­tok-na-tinedzerov!-Prepad-a-brutalna-bitka]Útok na tínedžerov! Prepad a brutálna bitka[/link] [link=http://www­.student24.sk/clan­ky?extend.131974_Pro­test-STOP-NESPRAVODLIVEJ-MATURITE!-pokracuje]Protest STOP NESPRAVODLIVEJ MATURITE! pokračuje[/link]

student24
12
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM