Martin Sýkora Kultúra

Seriál letných kultúrnych podujatí zaznamenal rekordnú návštevnosť

Tatranské kultúrne leto (TKL) bolo aj tento rok rekordné. 13. ročník seriálu letných programov trval 2,5 mesiaca, od 15. júna do 1. septembra.

Ilustračný obrázok k článku Seriál letných kultúrnych podujatí zaznamenal rekordnú návštevnosť
4
Galéria
Foto: Dagmar Modlová

Vo Vysokých Tatrách zorganizovali štyri festivaly, vrátane jubilejného 15. ročníka divadelného festivalu Stretnutia, či 10. ročníka medzinárodného festivalu mládežníckych orchestrov a zborov Šengenský poludník. Súčasťou série podujatí bolo aj letné kino pod holým nebom, či Tatranská promenáda v rámci Oltimer Rallye Tatry. Divákom organizátori ponúkli 23 rôznych žánrov umenia.

„Dohromady sa konalo 65 programov, v ktorých vystúpilo takmer 500 účinkujúcich z desiatich krajín a navštívilo ich 21.000 divákov, čo je o 2500 viac ako vlani,“ konkretizoval vedúci oddelenia kultúry a športu Mestsého úradu vo Vysokých Tatrách úrade Ján Bendík

Hlavným partnerom TKL bola Oblastná organizácia cestovného ruchu Región Vysoké Tatry, cez ktorú bolo 85 percent programov financovaných zo štátnej dotácie Ministerstva dopravy a výstavby SR. Zvyšných 15 percent nákladov vykrylo zo svojho rozpočtu mesto Vysoké Tatry. Záver leta patril v parku v Tatranskej Lomnici charitatívnej Tatranskej letnej dražbe. „Napriek tomu, že počasie v lete bolo dosť premenlivé a v Tatrách býva zvlášť nevyspytateľné, tak nám prialo šťastie. Len v dvoch prípadoch sa kvôli zlému počasiu musel plánovaný program presunúť z exteriérov do interiéru. Ukázalo sa však, že návštevníci Vysokých Tatier nemajú problém absolvovať koncerty aj postojačky, s dáždnikmi a pršiplášťami za zlého počasia,“ konštatoval Bendík a dodal, že všetky koncerty TKL boli naživo. Zároveň zdôraznil, že TKL dáva vždy príležitosť aj mladej, pôvodnej slovenskej hudbe s vlastnou tvorbou. Ocenil tiež fakt, že do Tatranskej Kotliny sa festival vrátil po šiestich rokoch.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM