Dominika Pacigová Rôzne

Záver Tatranského kultúrneho leta: Patril dražiteľom aj dobročinnosti

S koncom prázdnin sa vo Vysokých Tatrách spája nielen festival Tatraflowers či záver Tatranského kultúrneho leta (TKL), ale aj výnimočné podujatie Tatranská letná dražba.

Ilustračný obrázok k článku Záver Tatranského kultúrneho leta: Patril dražiteľom aj dobročinnosti
3
Galéria
Foto: Martin Sýkora

Tatranské kultúrne leto zaznamenalo aj v tomto roku niekoľko historických míľnikov. Prvý septembrový deň sa v mestskom parku v Tatranskej Lomnici uskutočnilo záverečné podujatie. Nechýbala ani Tatranská letná dražba, ktorá je krásnou bodkou za kultúrnym dianím v Tatrách.

Výnimočné podujatie svojho druhu

Prvá letná dražba vo Vysokých Tatrách sa uskutočnila v roku 2005. Zorganizovali ju pár mesiacov po ničivej kalamite. Jedným z množstva výnimočných momentov je fakt, že organizátori takmer všetky vydražené peniaze rozdelia a odovzdajú hneď na mieste. „Prostriedky, ktoré získame, idú najmä zdravotne hendikepovaným občanom, občianskym združeniam, mládeži, športovým klubom i sociálne slabším rodinám,“ vysvetlil primátor Vysokých Tatier Ján Mokoš. Neoddeliteľnou súčasťou dražby je známy moderátor Slavo Jurko.

„Myšlienka celého podujatia je charitatívna a benefičná. Každý rok sa snažím vydať zo seba maximum, aby sme aj maximum získali, a tým pomohli ľuďom, ktorí to potrebujú,“ prezradil obľúbený moderátor, ktorý riadil dražbu z pódia.

Dražilo sa 50 produktov. Čistý výťažok z dražby činil 7450 eur. Rozdaných v 1. kole, priamo na mieste činu bolo 2400 eur pre zdravotne handicapovaných a sociálne znevýhodnených občanov Vysokých Tatier a 1800 eur pre tatranské organizácie pracujúce na báze dobrovoľníctva. Zvyšné prostriedky rozdá pán primátor Ján Mokoš podľa požiadaviek a potrieb občanov a ďalších tatranských organizácií do konca tohto kalendárneho roka.

Zdroj: Dnes24.sk

Lámali rekordy

Dražba i kultúrny program prilákali mnoho ľudí. Okrem hasičskej súťaže, autogramiády či koncertov si návštevníci vychutnali premietaný film s osobným komentárom popredného slovenského výškového horolezca. „Je milé, keď človek vie, že mu ostatní držia palce a tešia sa spolu s ním, keď sa mu niečo podarí dosiahnuť,“ skonštatoval Peter Hámor. Návštevníci i domáci obyvatelia si mohli užiť rekordných 65 podujatí. V priebehu leta sa predstavilo viac ako 500 účinkujúcich z tridsiatich slovenských miest a desiatich krajín sveta. „Nechýbali ani účinkujúci z Filipín, Mexika či Hongkongu. Vysoké Tatry v lete žijú, naša kultúra tomu taktiež dopomáha. Každý piatok sme organizovali Tatranské letné kino, kde sa tiež lámali rekordy. Veľké šťastie majú aj obyvatelia Vysokých Tatier, ktorí si môžu podujatia užiť a osobnou účasťou ich podporiť,“ uzavrel vedúci oddelenia kultúry a športu mesta Vysoké Tatry Ján Bendík.

Zdroj: poprad.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM