Martin Sýkora Správy

Sezóna požiarov začína: Hasiči likvidujú oheň pri Kežmarských Žľaboch

Vonku sa oteplilo a príroda je náchylná na sucho a oheň. Vo Vysokých Tatrách o požiaroch vedia svoje - aj hasiči, ktorí vo štvrtok (3.5.) likvidovali oheň.

Ilustračný obrázok k článku Sezóna požiarov začína: Hasiči likvidujú oheň pri Kežmarských Žľaboch
Zdroj: TASR

Hasiči spod Tatier momentálne zasahujú pri požiari lesa v neprístupnom teréne v lokalite Kežmarské Žľaby.

Z operačného strediska Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove informovali, že požiar likviduje 29 profesionálnych a osem dobrovoľných hasičov z Kežmarku, Popradu, Prešova a Spišskej Belej.

Na mieste je 15 kusov techniky. Hovorkyňa Prezídia HaZZ Zuzana Farkasová doplnila, že požiar vypukol približne 13. hodinou. Podľa predbežných informácií zasiahol plochu cca. dva kilometre štvorcové a okrem profesionálnych a dobrovoľných hasičov sú na mieste aj príslušníci modulu pozemného hasenia požiarov v prírodnom prostredí Východ.

„Hasenie požiaru komplikuje nedostupný vysokohorský terén. Na mieste udalosti by mal v dohľadnej chvíli zasahovať aj vrtuľník Letky Ministerstva vnútra SR a vrtuľník Letky Ministerstva obrany SR. V danej lokalite sa pripravuje evakuácia všetkých turistov z turistických chodníkov, ktorých do bezpečia odvedú horskí záchranári,“ dodala hovorkyňa s tým, že na miesto udalosti smeruje aj prezident HaZZ Alexander Nejedlý.

Zdroj: Facebook
Sezóna požiarov začína: Hasiči likvidujú oheň pri Kežmarských Žľaboch
9
Galéria
Zdroj: TASR

Vyhýbajte sa lokalite požiaru!

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR a Štátne lesy TANAP-u vyzývajú turistov, aby sa vyhli lokalite požiaru, ktorý vypukol vo Vysokých Tatrách. „Výstraha platí pre lokality Tatranská Kotlina, Kežmarské žľaby, na chodníku v smere na Chatu Plesnivec a v Doline siedmych prameňov. Výstraha platí nielen pre turistov, ale aj pre leteckých športovcov,“ uviedol štátny radca ministerstva Michal Feik.

Zdroj: Facebook

Turistov z ohrozenej oblasti evakuujú

Šéf Horskej záchrannej služby Jozef Janiga informoval, že návštevníkov posielajú z vysokohorského terénu smerom dole v podstate z celej Doliny Bielej vody. „Je to zatiaľ relatívne pokojné, to, čo nás mrzí, tak niektorí ľudia nepočúvajú príkazy, niektorí, hlavne poľskí občania, vôbec nereagujú a je veľký problém ich dostať odtiaľ preč. Nechcú rešpektovať príkazy,“ upozornil Janiga s tým, že touto dolinou vedú veľmi frekventované turistické trasy, nachádzajú sa tam dve chaty Plesnivec a Brnčalka a vzhľadom na slnečné počasie je tam dosť veľa ľudí. S evakuáciou ľudí pomáhajú desiatky príslušníkov HZS.

HZS v tejto súvislosti upozorňuje návštevníkov na dočasné uzavretie turistických chodníkov: Kežmarská Biela voda – ústie – Nad Matliarmi, Šalviový prameň – Kovalčíkova poľana – chata pri Zelenom plese, Tatranské Matliare – Veľké Biele pleso a odtiaľ smerom na Chatu Plesnivec. Neprístupná je tiež trasa Čierna voda – Chata Plesnivec, Tatranská Kotlina – Šumivý prameň – Chata Plesnivec, Kežmarské Žľaby – Tatranská Kotlina a tiež Veľké Biele pleso – Kopské sedlo – Zadné Meďodoly.

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Facebook
Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM