Monika Vengrínová Rôzne

Silný príbeh o zachránenom ochrnutom šteniatku z osady: Teyko chcel tak žiť, že zabojoval zo všetkých síl

Má len 4,5 mesiaca a už si toho zažil viac než dosť. Statočné šteniatko začalo svoj život v rómskej osade. Údajne po napadnutí iným psom nechodilo a v takomto stave ho tu našli ľudia z OZ Cesta za domovom. Dostal meno Teyo a vo svojich 3 mesiacoch absolvoval operáciu. Dnes rehabilituje a hľadá domov

Ilustračný obrázok k článku Silný príbeh o zachránenom ochrnutom šteniatku z osady: Teyko chcel tak žiť, že zabojoval zo všetkých síl
Zdroj: Dnes24.sk

„Keď je jeden deň v záchrane zvierat iný ako tie ostatné, zanechá to vo vás veľa, hlavne vtedy, keď vám to zmení život na ďalších pár mesiacov,“ uviedla na margo záchrany šteniatka z osady predsedníčka OZ Cesta za domovom Lenka Zolnierčiková s vysvetlením, že ochrnutý psík bol nahlásený v osade a nechodil údajné po napadnutí iným psom.

Podľa Lenky si však malé biele šteniatko svoj hendikep vôbec neuvedomovalo. „Pozeralo na nás s veľkým nadšením. Dostalo meno Teyo a okamžite sme ho vzali na kliniku, kde sa zistilo, že v končatinách nemá žiaden cit a nedokáže sa na nich vôbec udržať. Dostal lieky a ďalšie dni mali ukázať, či sa mu polepší,“ vysvetlila mladá dobrovoľníčka.

Operácia mu dávala 75% šancu

Po tom, ako sa začalo ukazovať, že vďaka liekom začína mať citlivosť v zadných labkách, Teyo putoval na vyšetrenie do Bratislavy, kde sa na takéto úrazy špecializujú. Záver vyšetrenia bol, podľa slov Lenky, že šteniatko má posunutý a roztrieštený stavec, ktorý mu tlačí na miechu a to spôsobuje, že nemôže chodiť.

„Teyo ešte v ten deň podstúpil náročnú operáciu, ktorá mu dala 75% šancu, že bude opäť chodiť, hrozilo však, že ju nemusí vôbec prežiť. Malý bojovník ju však zvládol bez problémov. Tak veľmi chcel žiť, že zabojoval zo všetkých síl,“ uviedla predsedníčka OZ.

Po operácii malý Teyko podstúpil fyzioterapiu a momentálne sa nachádza v dočasnej opatere. Podľa Lenky nesmierne napreduje a najmä chodí. Pri chôdzi mu zatiaľ pomáhajú podporné popruhy a je pred ním ešte dlhá cesta: „Veríme však, že sa naše zlatíčko dá čoskoro do poriadku a konečne si naplno užije hry so psami a behanie po lúke, po čom tak veľmi túži“.

Nie je vhodný do každej rodiny

Teyo je, ako prezradila jeho dočasná opatrovníčka Mária Kapinusová , veľmi milý, priateľský a maznavý. Je to bezproblémové a učenlivé šteniatko, nie však vhodné do každej rodiny. Bude potrebovať, aby s ním rodina, ktorá si Teyka adoptuje, stále cvičila a pomáhala mu v jeho napredovaní.

„Podmienkou adopcie je kastrácia do jedného roka od adopcie, podpísanie adopčnej zmluvy a uhradenie adopčného poplatku, ktorý sa použije na iné zvieratká v núdzi,“ dodala dobrovoľníčka s tým, že predpoklad je, že v dospelosti bude Teyo stredného vzrastu.

Ak vás zaujal, môžete zavolať na číslo +421 948 598 2­68,+421 948 6­13 193 alebo napísať na facebook Cesta za domovom, či na mail info@cestazadomovom.sk

foto: Ivan Iždinský a OZ Cesta za domovom

Bojovník Teyo hľadá milujúcu rodinu
13
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM