Monika Vengrínová Rôzne

AKTUALIZOVANÉ: Situácia v Kežmarku sa zhoršuje: Voda stále stúpa, hrozí, že sa vyleje

Tretí stupeň povodňovej aktivity vyhlásili v Kežmarku, kde podvečer veľmi rýchlo stúpala hladina rieky Poprad, predovšetkým však Ľubického potoka. Aktuálne sa situácia stále zhoršuje a v prípade, že bude pršať ešte hodinu tak, ako doteraz, hrozí, že sa voda preleje cez zátarasy.

Ilustračný obrázok k článku AKTUALIZOVANÉ: Situácia v Kežmarku sa zhoršuje: Voda stále stúpa, hrozí, že sa vyleje
Foto: Michal Tropp / Zdroj: Dnes24.sk

„Situácia je kritická, nie však zúfalá. Najväčšie problémy sú momentálne na sídlisku Sever a pri pekárni, zatiaľ to zvládame a situáciu monitorujeme. Každú chvíľu by mal dážď prestať, takže možno aj hladina potoka začne klesať,“ priblížil situáciu primátor mesta Igor Šajtlava.

V Kežmarku dnes večer zasadala povodňová komisia, po skončení rokovania vyhlásil prednosta Okresného úradu v Kežmarku Ján Ferenčák tretí, najvyšší stupeň povodňového ohrozenia pre celý okres Kežmarok. „Problémy máme hlásené v rámci celého okresu, ale najhoršie je to na potoku Ľubica. Očakávame, že noc bude veľmi ťažká, v teréne sú všetky zložky, mapujeme situáciu, pristúpili sme k regulácii dopravy,“ objasnil Ferenčák.

Aktualizované:

Situácia v meste Kežmarok je kvôli vysokej hladine Ľubického potoka kritická. Primátor Kežmarku uviedol, že ak bude ešte hodinu pršať ako doteraz, hrozí, že sa voda preleje cez zátarasy: „Situácia sa zhoršuje, voda stále stúpa, ohrozené sú domy na ulici Továrenskej, ktoré môže zaplaviť, ak sa voda vyleje z koryta a možno aj sídlisko Sever. Momentálne technické služby stále pieskujú, rozdávame piesok aj súkromníkom, aby si chránili svoj majetok, ale veľa sa už v tejto chvíli robiť nedá.“

V meste je vyhlásená mimoriadna situácia a uzatvorená je už cesta smerom z Kežmarku na Ľubicu. „Voda už aj tu naráža do mosta, chvíľu to stúpa chvíľu klesá, uvidíme, ako sa to vyvinie,“ uzavrel Šajtlava.

Situácia je zlá aj v Levoči, zasahovali tam hasiči a v meste je momentálne vyhlásený tretí stupeň povodňovej aktivity. Vážne problémy robí voda aj v obci Ždiar, kde hrozí, že sa v niektorých častiach vyleje miestny Beliansky potok.

Povodňová situácia v Kežmarku
9
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM