Monika Vengrínová Rôzne

Situácia v Kežmarku sa mierne upokojila: Hladina začína klesať, rátajú sa škody

Po tom, ako sa Ľubický potok na niektorých miestach vylial a spôsobil tak problémy obyvateľom časti Sever, sa situácia mierne upokojila. Hladina potoka začína klesať, samospráva ráta škody.

Ilustračný obrázok k článku Situácia v Kežmarku sa mierne upokojila: Hladina začína klesať, rátajú sa škody
Zdroj: TASR

„Spravili sa všetky dostupné opatrenia, upozornili sme ľudí, nasadili všetku možnú techniku, bohužiaľ, príroda bola v tomto prípade silnejšia,“ zhodnotil primátor Kežmarku Igor Šajtlava.

Podľa neho došlo k určitým škodám, ktoré odhaduje na dvesto až tristotisíc eur, momentálne však ešte v niektorých lokalitách situáciu nezmapovali, keďže sa tam nedá dostať. Zaplavilo niekoľko domov na Ľubickej ceste, okrem vody sa však vylialo aj bahno. Škody na majetku mesta podľa primátora až také vysoké nebudú, keďže voda sa vyhla miestnym školám, ale môžu byť v materskej škole na sídlisku Sever.

Voda sa vyliala aj medzi bytovky

„Nasadili sme techniku, ktorá odstraňuje konáre a stromy, aby bolo možné čo najviac spriechodniť koryto. Okrem Ľubickej cesty bolo ešte najviac postihnuté sídlisko Sever, voda sa vyliala aj medzi bytovky,“ doplnil primátor s tým, že už predpovediam počasia neverí, keďže pršať malo prestať už vo štvrtok o dvadsiatej hodine. To sa však nestalo a hladina Ľubického potoka v noci stúpala, klesať začala až okolo tretej hodiny.

Situácia však podľa Šajtlavu nie je až tak dramatická ako pred štyrmi rokmi, keď sa škody v meste vyšplhali na cca 1,2 milióna eur. „Niekoľkokrát sme jednali o úprave toku s kompetentnými, bol pripravený projekt zabezpečenia koryta pomocou poldrov, ten sa však nezrealizoval, pravdepodobne pre nedostatok peňazí,“ konštatoval primátor. Podľa neho je predpoklad, že táto situácia sa môže kedykoľvek zopakovať, mesto však nemá možnosť zasiahnuť do toku vôd, ani nemá k dispozícii finančné prostriedky na protipovodňové opatrenia.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM