Správy

Škola vo Svite otvára pre 8. a 9. ročník: Nezačínajú sa preteky s časom, ale s duševnou a fyzickou pohodou žiakov

Žiaci ôsmych a deviatych ročníkov sa konečne, takmer po šiestich mesiacoch, dostali do školy. V ZŠ vo Svite na to idú postupne.

Ilustračný obrázok k článku Škola vo Svite otvára pre 8. a 9. ročník: Nezačínajú sa preteky s časom, ale s duševnou a fyzickou pohodou žiakov
Zdroj: TASR/Roman Hanc

Základná škola Komenského vo Svite otvára svoje brány pre žiakov ôsmeho a deviateho ročníka. Ako uviedla riaditeľka školy Monika Dudinská, títo žiaci od októbra v škole neboli, preto pripravujú postupný nábeh do klasického režimu.

Postupne

Podľa slov riaditeľky v pondelok (12. 4.) nastúpilo na prvý stupeň tejto základnej školy 91 percent žiakov, zvyšné deti nenastúpili z dôvodu bežných chorôb a viróz, nie z dôvodu strachu a obáv z ochorenia COVID-19. Keďže žiaci prvého až štvrtého ročníka mali predtým kombinované vzdelávanie – časť detí bola doma a časť v škole, čiastočne už prešli adaptačným procesom.

Ako podotkla Dudinská, učitelia s odborným tímom zamestnancov venujú pozornosť aj žiakom, ktorí prišli po dlhšom čase do kolektívu. Rovnako učitelia druhého stupňa sa pripravujú na nástup žiakov ôsmeho a deviateho ročníka od pondelka.

Nie sú to preteky

Prvé dva týždne budú fungovať v skrátenom rozvrhu maximálne päť hodín denne. „Nezačínajú sa preteky s časom, ale s duševnou a fyzickou pohodou žiakov, učiteľov a rodičov. Upravili sme rozvrh a zaradili sme doň aj výchovné predmety, ktoré v dištančnom vzdelávaní neboli až také podporované. Každý deň budú mať žiaci hodiny s triednym učiteľom a hodiny so školským psychológom zamerané na posilňovanie vzťahov, komunikácie a spolupráce, aby sme im pomohli sa socializovať a obnoviť pracovné a študijné návyky,“ ozrejmila riaditeľka.

Škola sa nakoniec nezapojila do projektu testovania žiakov kloktacími testami, keďže v priestoroch školy sa nachádza mobilné odberové miesto. „Otvorila ho základná umelecká škola, a preto máme možnosť testovania pre našich žiakov, rodičov aj zamestnancov,“ vysvetlila Dudinská.

Všetky nariadené opatrenia proti šíreniu ochorenia COVID-19 sa v škole dodržiavajú. „Máme vypracovaný rozvrh stravovania v školskej jedálni, stále skupiny v školskom klube detí, aby sa žiaci nemiešali. Odstupy, dezinfekcia, vetranie, časté upozorňovanie žiakov na dodržiavanie všetkých opatrení. V celej škole je tiež zvýšená dezinfekcia priestorov,“ dodala riaditeľka.

Viac o koronavíruse

Školský semafor

Čierne okresy ostanú v režime, ktorý platil plošne doposiaľ. Otvorené v nich budú len materské školy, prvý stupeň ZŠ či stredné zdravotnícke školy a ostane tiež možnosť prezenčnej výučbu v malých skupinách piatich žiakov a jedného učiteľa. V bordových okresoch, teda od pondelku 19. apríla aj v okrese Poprad, sú nad rámec už otvorených škôl a školských zariadení v čiernych okresoch otvorené aj 8. a 9. ročníky ZŠ, poradenské centrá a tiež centrá voľného času a jazykové školy pre individuálnu výučbu.

V červených okresoch (2. stupeň varovania) bude otvorený aj celý 2. stupeň ZŠ a tiež prvé štyri ročníky osemročných gymnázií, ktoré zodpovedajú 2. stupňu ZŠ. V ružových okresoch (1. stupeň varovania) budú otvorené aj stredné školy, jazykové školy, centrá voľného času a základné umelecké školy pre skupinovú výučbu. Farbu okresov ohlasuje Ministerstvo zdravotníctva SR podľa vývoja epidemiologickej situácie vždy v utorok a platí od ďalšieho týždňa.

Chcel by som poprosiť školy aj pedagógov, aby v prvých týždňoch po návrate žiakov do škôl upustili od skúšania či písania písomiek. Naším spoločným cieľom je, aby si žiaci postupne zvykli na návrat do štandardného režimu prezenčnej výučby,“ dodal Gröhling. Šéf rezortu tiež pripomenul, že školy sa môžu pri návrate detí oprieť o rozbehnutý projekt doučovania Spolu múdrejší, ktorý pomôže žiakom s možnými ťažkosťami s učivom. V lete na túto iniciatívu nadviaže projekt Letné školy.

Mohlo by vás zaujímať:

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM