Rôzne

Školské autobusy či prepojenie priemyselnej zóny s mestom? Kežmarok chce rozšíriť linky MHD

Samospráva v Kežmarku uvažuje o rozšírení liniek Mestskej hromadnej dopravy (MHD), pričom by malo ísť najmä o školské autobusy a prepojenie priemyselnej zóny s mestom. Nové linky a systém fungovania MHD by podľa primátora Kežmarku mohli byť spustené na jeseň tohto roku.

Ilustračný obrázok k článku Školské autobusy či prepojenie priemyselnej zóny s mestom? Kežmarok chce rozšíriť linky MHD
Zdroj: Dnes24.sk

„Je tu niekoľko požiadaviek v rámci viacerých kategórií, a to deti, pracujúci a seniori. Momentálne nastavujeme grafikon a hľadáme spôsob ako zabezpečiť prepojenie mesta s priemyselným parkom a výrobnými podnikmi a najmä v čase, kedy je to potrebné. Buď je tam jedno-, dvoj- alebo trojzmenná prevádzka, komunikujeme so zamestnávateľmi, máme od nich presné požiadavky, kedy a koľko pracovníkov dochádza do práce,“ objasnil Ferenčák.

Cieľom samosprávy je, aby ľudia chodili do práce MHD a nie autami, keďže Kežmarok automobilová doprava dosť zaťažuje. Vedenie mesta chce znovu spustiť aj školské autobusy, pričom sa v súčasnosti hľadajú miesta na nové zastávky, najmä v blízkosti škôl. „Hovoríme napr. o novej zastávke pri pošte, v blízkosti ktorej je gymnázium i základná škola,“ doplnil primátor.

Samospráva zároveň myslí aj na seniorov a chce posilniť linky MHD z odľahlých častí mesta do centra okolo 10. hodiny. Cieľom je zároveň MHD sprístupniť občanom aj cenovo, pokiaľ to rozpočet dovolí, napr. študenti a dôchodcovia by mohli linkami cestovať zadarmo. „Ak to bude mať príliš veľký dopad na rozpočet, tak cestovné bude symbolické,“ zdôraznil Ferenčák. Nové linky podľa neho zaťažia mestskú kasu, aj to bol dôvod, prečo boli v minulosti obmedzené. Aktuálne však je požiadavka zo strany občanov na zefektívnenie a zlepšenie daného stavu. „Keď sa niečo nastaví, neznamená to, že to bude fungovať štyri roky. My to vždy vieme zlepšiť a prispôsobiť podľa aktuálnych požiadaviek a tak k tomu budeme aj pristupovať,“ ubezpečil primátor.

Mesto sa zároveň v súčasnosti venuje aj budovaniu parkovacieho systému. Projekt, ktorý bol predložený, sa však ešte bude prehodnocovať, keďže zámerom a prioritou mesta nie je na parkovaní zarábať. „Parkovací systém z môjho pohľadu je na to, aby sme ľudí naučili parkovať, bude preto vychádzať viac v ústrety Kežmarčanom, či už v parkovacích kartách, ale aj cenách. Aj Všeobecne záväzné nariadenie, ktoré bolo prijaté, budeme znovu meniť,“ doplnil Ferenčák.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM