Martin Sýkora Samospráva

Skutok sa zatiaľ nestal: Popradský primátor zatiaľ z funkcie neodstúpi!

Šéf Klubu nezávislých poslancov (KNP) Štefan Pčola na zasadaní mestských poslancov vyzval primátora Jozefa Švagerka, aby odstúpil. Prvý muž Popradu však vo funkcii ostáva.

Ilustračný obrázok k článku Skutok sa zatiaľ nestal: Popradský primátor zatiaľ z funkcie neodstúpi!
Zdroj: Dnes24.sk

Jozefa Švagerka (KDH) vyzval pred schvaľovaním programu zasadania popradského mestského zastupiteľstva predseda Klubu nezávislých poslancov (KNP) Štefan Pčola, aby odstúpil. Primátor pred niekoľkými dňami nafúkal za volantom auta.

„K prípadu ani keby som chcel, tak sa nemôžem vyjadriť. Bolo to ľudské zlyhanie z mojej strany. Beriem vinu na seba a čakám. Budem niesť všetky následky, za zákony sa skrývať nebudem. Prijmem každé veci a rozhodnutia, aké budú súdy postupovať,“ konštatoval Švagerko na margo incidentu, ktorý rozvíril už aj tak nepokojné popradské vody.

„Nateraz neodstupujem. Ja mesto nenechám, viete, vynaložiť finančné prostriedky na predčasné voľby v tomto období – ja toto nedovolím. Zvažoval som všetky morálne, ľudské možnosti, toto nie je cesta, to by som bol zbabelec, to by som utiekol z boja,“ povedal popradský primátor.

KNP naďalej trvá na svojom stanovisku – trvá na odstúpení Švagerka z funkcie primátora, ktorý by sa o dôveru mohol uchádzať v nových voľbách. „Vyzvali sme primátora, aby zvážil svoje zotrvanie vo funkcii. Z morálneho hľadiska vidíme za najsprávnejšie to, aby z funkcie odstúpil. Ak hovorí, že zastupuje občanov, nech to nechá na občanov. V predčasných voľbách by sa mohol opäť uchádzať o podporu voličov,“ konštatoval Pčola, podľa ktorého budú opoziční poslanci postupovať k rozhodnutiam o meste s plnou zodpovednosťou. „Zastupiteľstvo je orgánov, ktorý rozhodujúcou mierou môže povedať, či ideme alebo nejdeme ďalej, či budeme podporovať niektoré aktivity alebo nie. Morálna rovina je veľmi dôležitá pre dôveru zastupiteľstva v prvú hlavu mesta,“ uviedol Pčola.

„Ďalej pôjdeme podľa zákona, podľa pravidiel, zásad. Myslím si, že mesto nestojí len na primátorovi, je to na zastupiteľstve. Stretneme sa, ďalšie body budeme rokovať v ďalšom rokovaní,“ vysvetlil Švagerko, ktorý stratil dôveru druhého viceprimátora Pavla Gašpera. Ten už skôr ohlásil svoju abdikáciu na svoju funkciu a ďalej bude v mestskom parlamente sedieť ako poslanec. „Poslanci bolo zvolení na to, aby rozhodovali. Primátor má svoje kompetencie, ale najväčšie má zastupiteľstvo. Vyviniem maximálne úsilie na vytvorenie platformy, aby MsZ mohlo rozhodovať aj o najvážnejších veciach, teda trojpätinovou väčšinou,“ uzavrel Gašper.

Video: Peter Handzuš / Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM