Martin Sýkora Kultúra

Skvelé operné gala: Výťažok z benefičného koncertu dostal detský hospic

Úžasný koncert s krásnou myšlienkou. Tak by sa dalo zhodnotiť Operné gala, ktoré v Kežmarku zorganizovalo Svetielko pomoci - peniaze putujú pre deti z hospicu.

Ilustračný obrázok k článku Skvelé operné gala: Výťažok z benefičného koncertu dostal detský hospic
Foto: Zdenko Hanout / Zdroj: Dnes24.sk

Zisk z tretieho ročníka benefičného koncertu Operné gala v Kežmarku dostala košická nezisková organizácia Svetielko pomoci na účely prvého detského mobilného hospicu na východnom Slovensku. Na koncerte účinkovali Mária Porubčinová, Peter Berger a Pavol Kubáň s klavírnym sprievodom Júlie Grejtákovej.

Slovenské operné špičky i mladé talenty

„Ideou tohto operného benefičného koncertu je prezentácia a popularizácia tohto umenia v podtatranskom regióne, organizátori predstavujú na ňom slovenské spevácke operné špičky a úspešne sa etablujúce mladé talenty,“ uviedol jeden z organizátorov podujatia Ľudovít Vongrej. Čistý zisk z koncertu vo výške 1000 eur dostalo Svetielko pomoci.

Táto organizácia poskytuje komplexnú celoročnú pomoc onkologicky chorým deťom a ich rodinám na východnom Slovensku počas liečby, po nej, v terminálnom štádiu života dieťaťa a po jeho strate. „Hlavným projektom organizácie je detský mobilný hospic, ktorý v regióne východného Slovenska poskytuje zdravotnú starostlivosť nevyliečiteľne chorým deťom v domácom prostredí. S tímom odborníkov sa stará o to, aby choré dieťa prežilo posledné chvíle svojho života doma s najbližšími,“ uviedol Vongrej.

PREČÍTAJTE SI AJ: Benefičný galakoncert v Kežmarku pod záštitou Petra Dvorského

Detský hospic založili matky

Organizáciu vedú dve matky, ktoré zažili onkologickú liečbu a následnú stratu svojho dieťaťa. Zakladateľkou prvého detského mobilného hospicu na východnom Slovensku je Miroslava Hunčíková, ktorá sa tejto činnosti venuje na základe svojho životného príbehu. Prišla o jedinú dcéru. Hospic podľa Vongreja založila preto, aby umierajúce deti mohli stráviť posledné dni doma so svojou rodinou a blízkymi.

Svetielko pomoci v rámci mobilného hospicu bezplatne požičiava prístroje, zabezpečuje zdravotnícky materiál a lieky potrebné na domácu starostlivosť. Detský mobilný hospic pôsobí v Košickom a Prešovskom kraji a je prvým a jediným zariadením svojho druhu na východnom Slovensku.

PREČÍTAJTE SI AJ: Prvá dáma Tatier ožila

Operné gala v Kežmarku
14
Galéria
Foto: Zdenko Hanout
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM