Martin Sýkora Rôzne

Šľachetný čin: Pre Samka v bdelej kóme organizujú vo Svite koncert

Občianske združenie Familiaris zo Svitu organizuje podujatie s názvom Koncert pre Samka, ktorého cieľom je pomôcť chorému 17-ročnému Samkovi, ktorý je v bdelej kóme.

Ilustračný obrázok k článku Šľachetný čin: Pre Samka v bdelej kóme organizujú vo Svite koncert
Zdroj: TASR

V piatok 17. februára v Dome kultúry vo Svite počas koncertu vystúpia študenti košického konzervatória a žiaci s učiteľmi zo Súkromnej základnej umeleckej školy Fantázia vo Svite. Výťažok z koncertu odovzdá združenie Samkovej rodine.

V núdzi spoznáš priateľa

„Občianske združenie Familiaris má vo svojich stanovách poskytovanie pomoci rodinám, ktoré sa ocitli v núdzi z rôznych dôvodov. O Samkovej chorobe sme sa dozvedeli od ľudí vo Svite, ktorí nám pred siedmimi rokmi povedali, čo sa Samkovi stalo a aké možnosti jeho rodina má, respektíve nemá. Zorganizovali sme prvý koncert, na ktorom účinkovali žiaci z Fantázie zo Svitu a študenti konzervatória z Košíc, a táto myšlienka zostala dodnes,“ uviedol riaditeľ sociálnych služieb zo združenia Familiaris František Drozd. Chorý chlapec leží v Hospici sv. Alžbety v obci Ľubica neďaleko Kežmarku.

Rýchly sled smutných udalostí

„Choroba sa začala ako hnisavá angína s vysokými horúčkami, keď sa po štyroch dňoch užívania antibiotík ešte zhoršila, diagnostikovali Samkovi šarlach. Po ďalších štyroch dňoch začal mať závraty, kŕče a nemohol sa postaviť na nohy. Previezli ho do nemocnice v Poprade, kde počas troch dní bojoval, žiaľ, začalo mu zlyhávať prehĺtanie, reč a po troch dňoch aj dýchanie a upadol do kómy,“ opísala v liste adresovanom združeniu Samkova mama. Z popradskej nemocnice ho previezli na detské ARO v Košiciach, kde ležal v kóme tri mesiace. Odtiaľ ho premiestnili do hospicu v Ľubici.

„Potrebujeme pre neho nakupovať plienky, telové mlieko, masážne krémy, hygienické utierky, vitamíny, minerály, antidekubitné vankúše a iné antidekubitné pomôcky, podbradníky, vreckovky a nadštandardné lieky,“ vymenovala Samkova mama.

Drozd zároveň priblížil, že združenie sa Samkovej rodine rozhodlo poskytnúť finančnú pomoc aj zo sumy dvojpercentnej zaplatenej dane z príjmov fyzických a právnických osôb. „Takto fungujeme už viac rokov, pretože naším heslom je: Ďakujeme, že nám pomáhate pomáhať,“ uzavrel Drozd.

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM