Hokej

Slovenky bez Budajovej a Čupkovej, cieľom postup do Soči

Slovenské hokejové reprezentantky zabojujú v dňoch 7. až 10. februára pred domácimi fanúšikmi o miestenku na zimné olympijské hry v ruskom Soči v roku 2014. Ich súperkami na kvalifikačnom turnaji v Poprade budú Japonky, Nórky a Dánky.

Ilustračný obrázok k článku Slovenky bez Budajovej a Čupkovej, cieľom postup do Soči
Zdroj: TASR

Tréner Miroslav Karafiát však nemôže počítať so službami brankárky Jany Budajovej a útočníčky Nicol Čupkovej.

Na ZOH 2014 postúpilo priamo prvých šesť tímov rebríčka Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF). Slovenkám patrí po vlaňajšom šampionáte siedme miesto a tak musia bojovať v kvalifikácii. Hneď ako bolo jasné, že o zimnú olympiádu musia bojovať, sa Slovenský zväz ľadového hokeja (SZĽH) uchádzal o organizovanie jedného z dvojice turnajov. „Slovenský zväz vyhral na diplomatickej pôde takú malú vojnu a podarilo sa zorganizovať tento turnaj u nás, čo je dobrý predpoklad, aby dievčatá postúpili. Naším cieľom je vytvoriť im dobré zázemie a čo najlepšie podmienky na to, aby sa to podarilo. Je to najväčšia akcia, ktorú tento rok na Slovensku organizujeme,“ povedal pre TASR riaditeľ organizačného výboru turnaja Roman Štamberský.

O druhú olympijskú miestenku sa bude bojovať v nemeckom Weidene, kde sa stretnú domáce reprezentantky s Kazachstanom, Českom a víťazkami predkvalifikácie Číňankami.

Keďže Slovenkám ušiel priamy postup iba o jediné miesto v rebríčku IIHF, cieľ v kvalifikácii je jasný. „Postup na olympiádu v Soči. Ťažko povedať, ktorý z tých troch zápasov bude najťažší. Nórky a Dánky majú silové hráčky, dosť z nich hráva vo švédskej lige, takže to bude náročné. Japonky zase nie sú také urastené, ale za to sú veľmi pohyblivé. My sa musíme sústrediť na všetky zápasy a podať najlepšie výkony,“ uviedol reprezentačný tréner Miroslav Karafiát.

Slovenky odštartujú záverečnú prípravu na budúci pondelok priamo v dejisku turnaja. Okrem tréningov ich čakajú aj dva prípravné zápasy s Číňankami. „Nominovali sme 23 hráčok, z toho sú tri brankárky, no ospravedlnili sa Čupková a Budajová. Namiesto nich prídu Kvaková a Gápová. Záverečnú prípravu zavŕšime prípravnými zápasmi s čínskou reprezentáciou a v nedeľu musíme zúžiť tím na 18 hráčok a tri brankárky,“ pokračoval Karafiát.

O podujatie je veľký záujem aj zo strany médií. Doteraz sa na turnaj akreditovalo vyše 90 novinárov. Medzi nimi aj japonská televízia, ktorá si vyžiadala vlastné štúdio. „Navyše majú ďalších deväť píšucich novinárov a akreditovali sa aj reportéri z Talianska či Kanady. Chystá sa sem aj veľa funkcionárov z IIHF, na čo sa veľmi tešíme. Zatiaľ sme sa nestretli s problémom, ktorý by sme nevedeli vyriešiť,“ uviedol Štamberský.

Cena dennej vstupenky (dva zápasy) je 2 eur. Vstupenky si záujemcovia môžu zakúpiť v predpredaji v sieti Ticketportal a taktiež v deň zápasov priamo v pokladniciach ZŠ v Poprade. Telesne postihnutí diváci (s jedným sprievodom) a taktiež mládež do 12 rokov bude mať na zápasy olympijskej kvalifikácie vstup voľný. „Na štadión chceme dotiahnuť čo najviac ľudí, takže komunikujeme aj s odborom školstva a športu na mestskom úrade o možnosti zavolať žiakov a študentov. V najtajnejších snoch dúfame, že by sa nám podarilo naplniť štadión 3000 ľuďmi,“ dodal Štamberský.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM