Martin Sýkora Rôzne

Slovenské mestá chcú byť smart: Aj Poprad chce byť inteligentný

Samosprávy slovenských miest majú ambície zapájať sa do konceptov inteligentných miest, takzvaných smart city - iniciatíve sa medze nekladú.

Ilustračný obrázok k článku Slovenské mestá chcú byť smart: Aj Poprad chce byť inteligentný

Samosprávy prezentovali svoje vízie ako využiť moderné technológie v rozvoji mesta na konferencii Metro ON Line, ktorá sa konala od stredy 24. mája do piatku 26. mája v Poprade.

Klaster má už pol roka

Na jeseň 2016 vznikol v Poprade Slovak Smart City Cluster (SSCC), ktorý sa snaží budovať prostredie pre rozvoj inteligentných konceptov v mestách, prinášať investície do inovácií a podporovať spolupráce medzi samosprávou mesta, akademickými i komerčnými partnermi a obyvateľmi mesta. Samosprávy v Poprade, Nitre či Trenčíne plánujú v budúcnosti využívať verejné služby prostredníctvom najnovších technológií. Ide napríklad o modernizáciu technických zariadení, osvetlenie či o riešenie parkovacích a dopravných problémov.

Poprad organizoval aj zobral certifikát

Členovia SSCC zároveň počas konferencie ocenili mestské zastupiteľstvá tých miest, ktoré aktívne využívajú moderné technológie a dáta na vytváranie smart city konceptov. Certifikát mestského smart lídra získali mestá Trenčín, Nitra a Poprad. Ocenenie získali pre svoj iniciatívny prístup ku smart riešeniam, zavádzaní konceptu do reálnych projektov a jeho zavedenia do stratégie rozvoja mesta.

Zástupcovia mesta Poprad zároveň predstavili spoluprácu s fínskym mestom Oulu, ktoré sa považuje za jedno z najlepšie fungujúcich smart miest na svete. „Oulu je považované za jedno z najprogresív­nejších smart cities na svete. Veľmi sa tešíme zo spolupráce s mestom, ktoré je považované za takzvané laboratórium moderných technológií a efektívnych postupov. Sme si istí, že táto spolupráca bude výborne fungovať a prinesie skvelé výsledky,“ uzavrel popradský primátor Jozef Švagerko.

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM