Martin Sýkora Rôzne

Slovensko je v produkcii vajec sebestačné aj vďaka kežmarskej farme

Slovensko je v produkcii vajec sebestačné, rezort pôdohospodárstva vyzýva Slovákov, aby kupovali slovenské vajíčka a podporili tým domáce poľnohospodárstvo a potravinárstvo.

Ilustračný obrázok k článku Slovensko je v produkcii vajec sebestačné aj vďaka kežmarskej farme
6
Galéria
Zdroj: TASR

Naše vajcia sú najlepšie

Cena by pre spotrebiteľov nemala byť jediným kritériom výberu konkrétneho produktu. Vrchné vedenie slovenského potravinárstva si dala rande v kežmarskej hydinárni, kde je momentálna kapacita chovu na úrovni 220 tisíc nosníc! V súvislosti s kvalitou predávaných vajec Daniel Molnár z Únie hydinárov Slovenska zdôraznil, že slovenské vajcia sú oproti zahraničným naozaj čerstvé.

„Neprecestovali pol Európy, v prípade tých vajec zo zahraničia tam je predpoklad, že minimálne týždeň aj dva životnosti už majú za sebou. Preto je dôležité, pozrieť si krajinu pôvodu,“ upozornil Molnár.

Doplnil, že spotreba vajec na Slovensku vlani výrazne vzrástla a dosiahla úroveň 227 kusov na obyvateľa ročne, pričom produkcia dosahuje podobné číslo. „Čo sa týka cien, tak tie sa odlišujú medzi jednotlivými výrobcami aj obchodnými reťazcami. Skúsenosti sú také, že výkupné ceny sú z dlhodobého hľadiska vyššie u domácich obchodných reťazcov ako u zahraničných. Zároveň keď porovnáme priemerné marže, tak v treťom štvrťroku sa prirážky obchodných reťazcov pohybovali v priemere na úrovni 60 percent,“ objasnil Molnár.

Zdroj: TASR

Treba mať vajcia

Práve kežmarská farma podľa ministerky pôdohospodárstva Gabriely Matečnej (SNS) svojou produkciou 60 miliónov vajec ročne prispieva k sebestačnosti Slovenska a zásobuje obchody po celej krajine. „Prostredníctvom našich veterinárnych inšpektorov pravidelne a intenzívne kontrolujeme chovy aj potravinárske podniky, vďaka čomu sú naše vajíčka kvalitné a čerstvé. Potvrdil to aj vlaňajší fipronilový škandál, ktorý sme ako prví v Európe odhalili,“ zdôraznila ministerka s tým, že živočíšna výroba je pre agrorezort kľúčová a tomu zodpovedajú aj konkrétne projekty na jej podporu. „Spustili sme sériu systémových opatrení na zvrátenie dlhodobého poklesu živočíšnej výroby. Či už je to zelená nafta, rizikový alebo marketingový fond. Zároveň sme pripravili zákon o poctivých vzťahoch v obchode s potravinami, čo prinesie férovejšie a vyváženejšie obchodovanie,“ konštatovala Matečná.

Video: Archív TASR / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM