Lucia Lauková Rôzne

Slovensko zasiahne veterná búrka: Prinesie ochladenie, v Tatrách môže snežiť

Koniec leta sa nezadržateľne blíži. Prvá jesenná búrka prinesie silný vietor a na hory aj sneženie.

Ilustračný obrázok k článku Slovensko zasiahne veterná búrka: Prinesie ochladenie, v Tatrách môže snežiť
Zdroj: TASR

Tento týždeň je na našom území mimoriadne teplý. Teploty sa podľa imeteo.sk pohybujú aj o 10 °C nad hranicou dlhodobého normálu. Prichádza však zmena.

Posledným, takto teplým dňom bude podľa portálu imeteo.sk piatok. „V sobotu dorazí výrazný studený front s prudkým ochladením a so zrážkami a v nedeľu začne počasie v Európe ovplyvňovať veterná búrka,“ uvádza portál.

Ako vysvetľuje imeteo.sk, týmto pojmom nazývame hlbokú tlakovú níž, ktorá z Atlantiku smeruje až nad Európu, pričom sa usadí väčšinou nad Pobaltím.

Ochladenie a dážď

Podľa imeteo.sk bude ochladenie bude prvé, čo zaznamenáme na našom území. „V sobotu sa na celom našom území rozprší, čo bude súvisieť s prechodom studeného frontu,“ píše portál.

Silný vietor

Zosilnieť vietor na našom území má v noci na pondelok, zostať by tu mal až do stredy. „Nárazy môžu v nižších polohách dosahovať rýchlosť 60 až 80 km/h a na horách až silu silnej víchrice cez 100 km/h,“ predpokladá imeteo.sk.

V Tatrách začne snežiť

Výrazné ochladenie pocítia aj naše hory. „V Tatrách môže už počas víkendu začať snežiť. Hranica sneženia by mala poklesnúť na 1900 m n.m. V priebehu budúceho týždňa sa očakáva ďalší pokles hranice sneženia,“ konštatuje portál imeteo.sk.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM