Peter Handzuš Rôzne

Slovenský Červený kríž vyhlásil verejnú zbierku

Slovenský Červený kríž vyhlásil verejnú zbierku na pomoc obetiam ničivého zemetrasenia a tsunami v Japonsku.

Finančné príspevky je možné zasielať na Fond „Ľudia ľuďom“

číslo účtu: 665555/0200

variabilný symbol: 2011

Výťažok zo zbierky, ktorá trvá do 21. apríla 2011, bude zaslaný priamo Japonskému Červenému krížu na obnovu a záchranné operácie v postihnutých oblastiach.

Slovenský Červený kríž chce takto vyzbieranými finančnými prostriedkami pomôcť obyvateľom Japonska, ktorých v piatok 11. marca postihlo ničivé zemetrasenie o sile 8,9 stupňa Richterovej stupnice s epicentrom približne 373 kilometrov severovýchodne od Tokia. Sedem metrové vlny tsunami zaliali východné pobrežie a spôsobili obrovské škody na životoch a majetku.

Podľa najnovších zdrojov je doposiaľ viac ako 9 000 osôb mŕtvych a viac ako 12 000 osôb nezvestných. Zemetrasenie zničilo vyše 14 413 domov, vyše 98 000 domov bolo poškodených. Viac ako 800 000 domácností ostalo bez dodávok vody a viac než 220 000 bez elektriny. V dôsledku zemetrasení došlo k zosuvom pôdy v 119 oblastiach, bolo poškodených vyše 1 400 ciest, mostov a železníc.

Záchranárske tímy Japonského Červeného kríža organizujú od začiatku katastrofy záchranné operácie zamerané na pomoc stovkám tisícom ľudí, ktorí prežili a sú ubytovaní v evakuačných centrách. Poskytujú im prvú pomoc, zdravotnú, lekársku a psychosociálnu pomoc, ktorá je veľmi dôležitá najmä pre starších ľudí a deti, ktoré trpia post-traumatickým stresom.

Súčasťou aktivít Japonského Červeného kríža je poskytnutie materiálnej pomoci vo forme pohotovostných balíčkov, prikrývok, hygienických potrieb, plienok, šiat pre vyše 100 000 obyvateľov.

Japonský Červený kríž zároveň mapuje s miestnymi orgánmi ďalšie spôsoby, ako uľahčiť život postihnutým v evakuačných centrách.

K pomoci sa pripojila aj Medzinárodná federácia Červeného kríža a Červeného polmesiaca (MFČK/ČP), ktorej podporný tím, zložený zo zástupcov siedmych národných spoločností Červeného kríža, mapuje situáciu v postihnutých oblastiach a zameriava sa na podporu aktivít Japonského Červeného kríža.

Aktuálne informácie nájdete aj na stránke http://www.ifrc.org/http://twitter.com/Federation

Medzinárodný výbor Červeného kríža sprístupnil webovú stránku pre ľudí, ktorí sa chcú skontaktovať so svojimi blízkymi z postihnutých oblastí http://www.familylinks.icrc.org/…ylinks-japan

Informáciu pre Poprad24 poskytol US SČK v Poprade.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM