Rôzne

Smutný koniec príbeh jednej legendy: Plaváreň pod Tatrami museli DEFINITÍVNE zatvoriť

Primátorka mesta Svit privíta akúkoľvek pomoc. Od štátu, komerčných subjektov, občanov či potencionálnych investorov.

Ilustračný obrázok k článku Smutný koniec príbeh jednej legendy: Plaváreň pod Tatrami museli DEFINITÍVNE zatvoriť
Zdroj: Facebook.com/svit.mesto

Mestská plaváreň vo Svite zostáva pre havarijný stav aj naďalej zatvorená, mesto sa bude snažiť získať prostriedky na jej obnovu.

V súčasnosti podľa primátorky Dáši Vojsovičovej nie je možné športovisko znovu otvoriť ani ho prevádzkovať aspoň v obmedzenom režime.

Čiastkovou rekonštrukciou by sa podľa kompetentných plaváreň zachránila, avšak bolo by to vzhľadom na nové európske normy veľmi nákladné a stavba by sa niekoľkonásobne predražila.

Zatekajúca strecha

Komplexná obnova športoviska by podľa odhadov stála zhruba päť miliónov eur.

Problémom je najmä sadajúca podlaha, ale aj neexistujúce dostatočné archívne technické výkresy z čias výstavby plavárne.

Negatívom sú aj nahustené dažďové zvody po celom objekte, zatekajúca plochá strecha a takisto hrdzavenie výstuže panelov a narušenie nosnej konštrukcie strechy.

Voda v elektroinštalácii

Okrem toho tečie voda do elektroinštalácie, ktorá nespĺňa technické normy, a najväčším problémom je podľa kompetentných korózia výstuže pod bazénom.

Vzhľadom na súčasný stav a stanoviská odborníkov sa predstavitelia Bytového podniku (BP) Svit, ktorý má plaváreň v prenájme, a zástupcovia mesta zhodli, že čiastková rekonštrukcia nič nerieši.

„Plaváreň je potrebné riešiť strategicky a hľadať finančné prostriedky a cesty, ako ďalej. Vzhľadom na zatekanie celej plavárne po tejto zime a odborné stanoviská ju nemôžeme otvoriť ani v lete a musíme ísť do celkom nového projektu,“ uviedol konateľ BP Igor Hus.

Posledných desať rokov bola plaváreň financovaná z rozpočtu mesta formou bežných a kapitálových transferov. Aby bolo možné plaváreň v súčasnom technickom stave prevádzkovať, vyžiadalo by si to približne 549-tisíc eur ročne z mestského rozpočtu.

Od roku 1982

Vlani boli mesačné tržby plavárne na úrovni 11-tisíc eur a návštevnosť dosiahla viac ako 2200 športovcov mesačne.

Svitská plaváreň bola v prevádzke od roku 1982, plavci mali k dispozícii 25-metrový plavecký bazén, detský bazén a návštevníci mohli využiť aj parnú saunu, posilňovňu, masérske služby a občerstvenie.

V letných mesiacoch boli k dispozícii aj trávnaté plochy v exteriéri.

Primátorka privíta pomoc

Od roku 2012 do minulého roku do modernizácie, čiastočnej rekonštrukcie, opráv a údržby plavárne preinvestovali spolu 369-tisíc eur bez DPH. Odhad investičného oddelenia len na projektovú dokumentáciu rekonštrukcie plavárne je okolo 400-tisíc eur.

„Aj keď sme zdedili športovisko po svojej životnosti, snahou všetkých zainteresovaných je, aby naše mesto malo naďalej funkčnú, prevádzkyschopnú a reprezentatívnu plaváreň. Budeme robiť všetko pre to, aby sme na to našli zdroje, napríklad z prostriedkov udržateľného mestského rozvoja Poprad-Svit-Kežmarok, výziev štrukturálnych fondov Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry a iných. Privítame akúkoľvek pomoc, či už od štátu, komerčných subjektov, ale aj našich občanov či potencionálnych investorov,“ uzavrela Vojsovičová.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM