Peter Handzuš Šport

Snehové podmienky sa zlepšili. Štrbské Pleso privíta bežcov na lyžiach zo 4 krajín

Na Štrbskom Plese sa 14.-16. februára 2014 uskutoční 41. ročník Tatranského pohára v behu na lyžiach. Organizátorom pretekov sa aj napriek nepriaznivým snehovým podmienkam podarilo pripraviť bežecký okruh na preteky medzinárodného charakteru.

Ilustračný obrázok k článku Snehové podmienky sa zlepšili. Štrbské Pleso privíta bežcov na lyžiach zo 4 krajín
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

Na Štrbské Pleso mieria pretekári z Čiech, Poľska, Chorvátska a Slovenska, aby sa zúčastnili štvrtého kola kontinentálneho pohára FIS Slavic Cup. Organizátori takmer všetkých pretekov v strednej Európe od začiatku sezóny bojujú s nedostatkom snehu a Štrbské Pleso je jednou z mála stredísk na Slovensku, na ktorom sa denne striedajú rekreační aj vrcholoví športovci.

„V bežeckom areáli, ktorý spravuje obec Štrba, je zabezpečená úprava tratí od polovice decembra. Počasie sa neustále mení, no aj napriek tomu je na Štrbskom Plese možné využívať upravený 2 km bežecký okruh s prírodným snehom,“ informoval starosta obce Štrba Michal Sýkora.

Aj vďaka dobrovoľníkom a pracovníkom z obce Štrba, klubov ŠK Štrba, TJ Gerlachov, Ski team Štrbské Pleso a ostatných členov bežeckého úseku Slovenskej lyžiarskej asociácie, ktorí nahadzujú a zvážajú sneh je možné zorganizovať ďalšie podujatie.

O nedeľných pretekoch rozhodne JURY

Tatranský pohár v behu na lyžiach začne už v piatok dopoludnia pretekmi v šprinte voľnou technikou. V sobotu muži odbehnú 10 kilometrov a ženy 5 kilometrov voľnou technikou s intervalovým štartom. O nedeľnom programe rozhodne JURY na piatkovej porade vedúcich družstiev. „Prihlášku na podujatie poslalo spolu 77 pretekárov, z toho svoju účasť ohlásilo 33 pretekárov zo Slovenska,“ potvrdil Michal Malák, športový riaditeľ bežeckého úseku Slovenskej lyžiarskej asociácie.

Budú pretekať na kratšej trati

„O bezproblémový chod pretekov sa bude starať 60 vyškolených rozhodcov zo Štrby. Aj napriek tomu, že sme organizáciu pretekov potvrdili len 3 dni pred pretekmi z dôvodu zhoršených snehových podmienok, celý tím urobí všetko preto, aby preteky dosiahli maximálnu úroveň. Keďže preteky budú z dôvodu kratšieho okruhu divácky zaujímavé, pozývame všetkých fanúšikov bežeckého lyžovania vychutnať si naživo atmosféru medzinárodných pretekov,“ uviedol riaditeľ pretekov Michal Šerfel.

Nad regulárnosťou pretekov bude dohliadať medzinárodný technický delegát FIS Jakub Vodrážka z Českej republiky a technický delegát Slovenskej lyžiarskej asociácie Peter Ďurčo.

Organizátorom tohto podujatia je z poverenia Slovenskej lyžiarskej asociácie Športový klub Štrba. Okrem Tatranského pohára bude Štrbské Pleso dejiskom aj Majstrovstiev Slovenskej republiky v behu na lyžiach a preložených pretekov v novej disciplíne kros šprint, ktoré sa uskutočnia v marci a uzavrú bežeckú sezónu na Slovensku. Podujatie sa nachádza v kalendári medzinárodnej organizácie FIS a patrí do kategórie Slavic Cup.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM