Peter Handzuš Rôzne

Sobota preverila záchranárov. Do Tatier lietal aj vrtuľník

Babie leto prilákalo do hôr množstvo turistov, ktorí chceli využiť pekné počasie vo Vysokých Tatrách. Nie pre všetkých však výlet skončil dobre.

Ilustračný obrázok k článku Sobota preverila záchranárov. Do Tatier lietal aj vrtuľník
Zdroj: Dnes24.sk

V sobotu krátko poobede bola Horská záchranná služba vo Vysokých Tatrách požiadaná o pomoc k dvojici mužov v stene Ľadového štítu. Počas zostupu v ťažkom teréne sa jeden z nich pošmykol a po približne 15 – metrovom páde na spodnú policu utrpel viaceré poranenia dolnej končatiny.

Druhý z dvojice zostal v ťažkom horolezeckom teréne zakliesnený a celý čas bol nútený sa držať. Ani jeden z dvojice nedisponoval základným horolezeckým vybavením ako je prilba, sedačka či iná, život zachraňujúca a potrebná výstroj.

O súčinnosť bola požiadaná posádka VZZS, ktorá vzala na palubu vrtuľníka z heliportu v Starom Smokovci záchranára HZS. Ten bol pomocou navijaku vysadený v stene a na mieste, odkiaľ bolo potrebné k obom postihnutým zlaniť. Po prvom spuste záchranár HZS zaistil držiaceho sa muža. Medzitým bol lekár VZZS vysadený na Téryho chate a vrtuľník letel po ďalšieho záchranára HZS, ktorý bol spustený pri poranenom mužovi v stene a začal s poskytovaním prvej pomoci a ošetrením. Následne k nemu zlanil aj prvý záchranár s uviaznutým.

Po ošetrení záchranári HZS oboch mužov pripravili na transport vrtuľníkom k Téryho chate, kde boli odovzdaní lekárovi.

Vrtuľník sa do Tatier vrátil

Približne v tom čase prijala Horská záchranná služba žiadosť o pomoc z oblasti Lomnického štítu. Pravdepodobne v Jordánovej štrbine podľa svedkov spadli približne 30 – metrov dvaja poľskí horolezci a pádom utrpeli mnohopočetné poranenia. Zásah v oblasti vykonala posádka VZZS a následne boli všetci zranení transportovaní vrtuľníkom do popradskej nemocnice.

Zasahovali aj pri Zelenom plese a na Rainerovej Chate

V sobotu popoludní prijala Horská záchranná služba žiadosť o pomoc pre 75 – ročného nemeckého turistu. Počas zostupu po turisticky značenom chodníku od Zamkovského chaty spadol, čím si spôsobil odreniny na hlave aj tele.

V doprovode okoloidúcich turistov zišiel k Rainerovej chate, kde mu na pomoc prišli privolaní záchranári HZS z Oblastného strediska Vysoké Tatry. Muž bol na mieste ošetrený a na jeho žiadosť terénnym vozidlom HZS transportovaný do ubytovacieho zariadenia.

Horská záchranná služba bola chatárom z Chaty pri Zelenom plese požiadaná aj o pomoc pre poľskú turistku, ktorá bola vyčerpaná a pociťovala celkovú slabosť spojenú so žalúdočnou nevoľnosťou.

Privolaní záchranári HZS poskytli žene neodkladnú zdravotnú starostlivosť a terénnym vozidlom HZS ju transportovali na Bielu vodu, kde bola odovzdaná známym, ktorí ju vzali na ďalšie vyšetrenia do Poľska.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM