Monika Vengrínová Rôzne

Sociálne byty na Levočskej sú skolaudované: Pripravené sú na nových nájomníkov

Sociálne byty na Levočskej ulici sú hotové, skolaudované a pripravené na nasťahovanie nových nájomníkov. Tí vymenia bývanie tretej kategórie za byty prvej s individuálnym sociálnym zariadením a kuchyňou.

Ilustračný obrázok k článku Sociálne byty na Levočskej sú skolaudované: Pripravené sú na nových nájomníkov
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

Do novopostavených sociálnych bytov sa presťahujú nájomníci azylového bývania v Spišskej Sobote a sociálnych bytov na Levočskej ulici. Dôvodom je fakt, že staré byty už nespĺňali bezpečnostné ani hygienické kritériá a tiež sľub Slovenskému futbalovému zväzu, že priestor v Spišskej Sobote pri NTC uvoľnia pre jeho ďalšiu výstavbu.

Schopnosť vyselektovať neplatičov

„Samozrejme, od tejto stavby nemožno očakávať vysoký štandard, ale splnia účel, ktorým je pomoc ľuďom v hmotnej núdzi, najmä mamičkám s deťmi, ktoré ostali z rôznych dôvodov samé,“ uviedol primátor Popradu Anton Danko. Z tridsiatich bytov sa nateraz obsadí 28, dva byty ostanú voľné pre prípad náhlej núdze v dôsledku živelnej pohromy, sociálnych problémov a pod.

Stavba je dvojpodlažná, na každom podlaží sa nachádza pätnásť bytových jednotiek, pričom druhé poschodie je riešenie formou pavlače. Jednotlivé byty majú 25 až 30 metrov štvorcových. „Ide o jednoizbové byty prvej kategórie, v ktorých je kuchynská linka s elektrickým sporákom a vlastné sociálne zariadenie. Vykurovať sa budú formou teplovodu z existujúcej kotolne. Napojenie na elektrickú energiu je riešené samostatne pre každý byt,“ objasnila Kristína Horáková, vedúca odboru výstavby na Mestskom úrade v Poprade s tým, že vlastné meranie elektrického prúdu umožní vyselektovať neplatičov od tých, ktorí poctivo platia.

Stavbu mal pôvodne financovať Jan Telenský

Celkové náklady na výstavbu sa vyšplhali na 650 tisíc eur vrátane projektovej dokumentácie. Pôvodne sa mala stavba financovať z prostriedkov podnikateľa Jana Telenského, napokon však k tomu z dôvodov, ktoré popradský primátor nechcel konkretizovať, nedošlo a celý projekt financovala samospráva.

„Čo sa týka okolia bytových domov, vykonané boli terénne úpravy, bola vysiata tráva a po 15.októbri sa tu ešte vysadí desať vzrastlých stromov,“ doplnila Horáková. Mesto tiež plánuje pokračovať vo výstavbe v týchto priestoroch a to ďalšou bytovkou.

Kolaudácia sociálnych bytov na Levočskej ulici
25
Galéria
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM