Monika Vengrínová Rôzne

Spišská Sobota rozvoniavala guľášom. Každý chcel navariť ten najlepší

Súťaž vo varení guľášu sa v Spišskej Sobote stala tradíciou. Už po jedenástykrát sa tu stretli jeho milovníci, aby uvarili ten široko-ďaleko najlepší . Porotou boli, ako vždy, samotní návštevníci podujatia.

Ilustračný obrázok k článku Spišská Sobota rozvoniavala guľášom. Každý chcel navariť ten najlepší
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

Všetko sa začalo v krčme

„Začínali sme v roku 2006 v krčme, ako správni Slováci, a za dva týždne sme mali osemnásť družstiev. V tom čase to bola vec recesie a dnes je to takisto. Prídu ľudia, aby tu minuli svoje vlastné peniaze a dali do toho svoju energiu a svoj čas. No a, samozrejme, všetko je to aj o zábave, aby sa ľudia bavili. Je tu živá aj reprodukovaná hudba. Darí sa nám,“ hovorí o vzniku tejto tradície jej zakladateľ a organizátor Viliam Kocún.

Spočiatku sa súťaž organizovala dvakrát do roka, na jar a na jeseň, dnes je však už len jarnou záležitosťou. Po jedenástykrát, ôsmy rok tak prišli do Spišskej Soboty družstvá nielen domáce a z blízkeho okolia, ale i napríklad z Rožňavy, či dokonca z Michaloviec. Spišskosobotský putovný kotlík je preto nadregionálnou akciou, na ktorej sa niektoré družstvá zúčastňujú pravidelne, iné mali tento rok premiéru. Výborný guľáš sa však podarilo navariť všetkým.

Družstvá dražia putovný kotlík

Súťaž sa uskutočnila i napriek upršanému počasiu a pokúsiť sa navariť ten najlepší guľáš prišlo dvadsať družstiev. Minulý rok sa to podarilo družstvu Čarovné varešky, ktoré okrem zisku najvyššieho počtu certifikátov vydražilo i putovný kotlík, a to za rovných štyristo eur. Tento rok preto mali po otvorení súťaže česť podpaľovať kotly. „Samozrejme, že sa budeme o kotlík uchádzať aj tento rok, lebo chceme podporiť mladých hasičov. Uvidíme, koľko nám do dražby dovolia investovať manželky. Sme Sobotčania, preto podporujeme miestne tradície,“ vysvetľuje Rudolf Nikerle, šéfkuchár Čarovných varešiek.

A práve typickou tradíciou na Spišskosobotskom putovnom kotlíku je získavanie spomínaných certifikátov a dražba kotlíka. „U nás je to tak, že prvá cena sa recesisticky draží. Kto dá za prvú cenu, ktorou je putovný kotlík, najviac peňazí, toho je na 12 mesiacov s tým, že jeho meno s vydraženou sumou je potom uvedené na kotlíku,“ objasňuje organizátor.

Minuloroční víťazi titul neobhájili

Vydražená suma putuje na činnosť dobrohasičského zboru v Spišskej Sobote, rovnako ako peniaze zo zakúpených certifikátov. Tie si za päť eur majú možnosť kúpiť všetci návštevníci podujatia a udeliť ho tomu tímu, ktorý má podľa ich názoru a chuťových pohárikov najlepší guľáš. Víťazom sa stáva družstvo, ktoré získa najviac certifikátov. Tento rok tak s osemnástimi zvíťazilo družstvo Zelenáči, ktoré si domov odnieslo skutočný kotol, na druhom mieste skončili Gorali s deviatimi a tretí boli Nordi s ôsmimi certifikátmi. Putovný kotlík tentokrát vydražili opäť víťazi, Zelenáči, a to za 260 eur.

Tí, ktorí však tohtoročnú súťaž z rôznych dôvodov nestihli, o rok budú mať príležitosť zabojovať o najlepší guľáš opäť. „Budeme variť takisto v máji. Dnes už máme veľa konkurencie a ani my nechceme nikomu konkurovať, preto to robíme len raz do roka. Chceme si v Spišskej Sobote zachovať tradíciu toho, že je to v historickej časti. Chceme teda, aby to bolo len raz ročne a aby to bolo mega,“ uzatvára Ján Žabka z družstva Goralov a jeden z organizátorov podujatia.

Spišská Sobota rozvoniavala guľášom. Každý chcel navariť ten najlepší
1
Galéria
Spišskosobotský kotlík 2013
40
Galéria
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM