Peter Handzuš Správy

Spišská Sobota žila, ako už dávno nie: Námestie sa stalo cieľom etapy pretekov Okolo Slovenska

Mesto Poprad bolo etapovým mestom významných slovenských cyklistických pretekov. Od návštevy kráľovnej Alžbety II. to bolo po dlhom čase asi prvýkrát, čo námestie v Spišskej Sobote ožilo v takomto rozsahu.

Ilustračný obrázok k článku Spišská Sobota žila, ako už dávno nie: Námestie sa stalo cieľom etapy pretekov Okolo Slovenska
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

Aj keď mal byť pôvodne pri odovzdávaní cien nejlepším cyklistom na námestí v Spišskej Sobote aj prvý muž Popradu Jozef Švagerko, nakoniec ho na pódiu zastúpil 1. viceprimátor Igor Wzoš. A na druhý deň sa ako predskokan na štart tretej etapy postavil aj 2. viceprimátor Pavol Gašper, ktorý spolu s mladými cyklistami z popradského Unitrek Bike Teamu vyviedol pelotón z Popradu. Celý konvoj pretekov strávil v našom meste jednú noc. Organizátori pretekov boli so servisom v Poprade spokojní. „Všetko bolo pripravené naozaj na jednotku. Trošku ma zamrzelo, že tu nebol pán primátor, s ktorým sme jednali, ale žiaľ, musel služobne odcestovať, ale to sa stáva. Po športovej stránke bolo všetko OK. A čo sa týka Spišskej Soboty, dojazd tu, na takéto výnimočné miesto, bol aj pre zahraničních pretekárov veľký zážitok. Trate boli vybrané perfektne. Kultúrny a sprievodný program na úrovni. Naša vďaka patrí mestu a pánovi Nazarejovi, že to takto zorganizovali. Možno že o dva-tri roky sa sem vrátíme,“ povedal tesne pred štartom 3. etapy šéf slovenskej cyklistiky Peter Privara.

Poprad kolaboval

Veľa ľudí, sa však na Sobotské námestie pred dojazdom 2. etapy ani nedostalo. „Po tretej som šiel z Kežmarku a v Huncovciach to už stálo. Aby som videl aspoň niečo, skúsil som to cez Vrbov a diaľnicu, ale výjazd v Matejovciach bol tiež uzavretý,“ povedal Peter, ktorý prišiel na námestie niekoľko minút po príchode pelotónu do cieľa 2. etapy.

Veľké zápchy sa netvorili len v Matejovciach, ale aj vo Veľkej aj v smere od Juhu. Policajti boli dosť prísni. Dlho pred aj po prejazde pelotónu na cestu nikoho nepúšťali. „V Taliansku na pretekoch to je iné. Aj v Poľsku to bolo lepšie zvládnuté,“ povedala veľká fanúšička cyklistiky Janka, ktorá sledovala preteky spolu s dcérou, ale zároveň dodala: „Nám to donieslo radosť. My sme fanúšikovia cyklistiky. Veľa cudzích ľudí tu nebolo. Skôr Sobotčania si to zobrali za svoje a boli tu na záver etapy a vyhlasovanie výsledkov. Ale na prémii nás tu bolo len pár.“

Reklama pre mesto aj firmy

Spokojní boli prevádzkovatelia penziónov, v ktorých boli ubytovaní účastníci pretekov Okolo Slovenska. „Nám sa to páčilo. Sobota na chvíľu ožila. Urobilo nám to aj reklamu, keďže sme v tom boli priamo zainteresovaní,“ skonštatovala Slávka Gáboríková z penziónu Atrium, pred ktorým bol cieľ druhej a štart tretej etapy cyklistických pretekov.

Promovať veľké preteky tak, ako sa to robí v zahraničí, u nás ešte asi dlho nebudeme vedieť. Aj veľa Popradčanov bolo zrazu prekvapených, že po meste jazdí tak veľa cyklistov. „Myslím, že propagácia týchto pretekov bola chabá. Tu v Poprade, aj na celom Slovensku. Veľa domácích ani netušilo, čo sa tu deje, a to je na naše pomery dosť veľké podujatie,“ dodal na záver čašník Vratko.

Takúto reklamu si historická Spišská Sobota naozaj zaslúžila. Námestie skutočne stojí za pozretie a milo prekvapilo aj mnohých pretekárov a ľudí z konvoja pretekov.

Okolo Slovenska v Spišskej Sobote
40
Galéria
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM