Spišskosobotský kotlík priniesol dobrú náladu: Najlepšiu mali nakoniec dobrovoľní hasiči
Aj varenie gulášu môže mať blahodárny vplyv. V Spišskej Sobote to po roku opäť potvrdilo 24 družstiev.
Spiššskosobotský kotlík je obľúbeným podtatranským podujatím, kde zabudnete na stres, problémy a rýchlu dobu. Už po 13. krát sa v sobotu variace tímy pokúšali očariť stovky návštevníkov svojimi receptami na najlepší guláš. Amatérski kuchári i návštevníci nie sú spútaní takmer žiadnymi pravidlami.
„Máme len jedno pravidlo – predseda dobrovoľných hasičov môže pravidlá kedykoľvek zmeniť,“ povedal s úsmevom organizátor populárnej akcie Viliam Kocún. Zároveň dodal, že s ľuďmi, ktorí varia to má neraz ťažké. „Vždy sa musíme všetkých vopred pýtať. Najhoršie je, keď vám v piatok sľúbia, že prídu a v sobotu nakoniec neprídu,“ vysvetlil Viliam Kocún.
Tohoročný Spišskosobotský kotlík chcelo získať 24 družstiev, čo je o 5 menej ako vlani. Nič to však neubralo na počte návštevníkov a dobrej nálade.
„Je to dobrá akcia. Počasie vyšlo a ľudia sú spokojní. Ja som verný, takže najprv som ochutnal guláš od Klubu Veličanov,“ konštatoval primátor Popradu Jozef Švagerko, ktorý zároveň podujatie slávnostne otváral. A bolo si naozaj z čoho vybrať. Podľa tradičných účastníkov, najlepšie je prísť na „kotlík“ hladný. Ak prídete s plným bruchom, nemáte šancu patrične ohodnotiť snahu a kvalitu jednotlivých viac, či menej podarených gulášových výtvorov.
„Najlepší guláš by mal byť varený s láskou, s krásou, s pravdou, s dobrotou, so šťastím a so zdravím,“ prezradil Rudolf Kubus z Klubu Stražanov. O tom, ktorý guláš bol nakoniec najlepší, rozhodli jednotlivo samotní návštevníci. Víťazom sa stali deti a dorastenci zo spišskosobotského dobrovoľného hasičského zboru, ktorým ako každý rok putoval výťažok z obľúbeného podujatia.