Peter Handzuš Rôzne

Pri Poprade vyrástla stavba roka: Šéf v nej vidí všetkých zamestnancov!

Tohtoročným hlavným víťazom súťaže Stavba roka sa stala novostavba v Spišskej Teplici pri Poprade, ktorá je sídlom spoločnosti GasOil engineering. Hlavným architektom diela je Peter Abonyi.

Ilustračný obrázok k článku Pri Poprade vyrástla stavba roka: Šéf v nej vidí všetkých zamestnancov!
Zdroj: TASR

Výstavba budovy trvala od apríla 2009 do februára minulého roku a stavebné náklady dosiahli 6,2 milióna eur. V budove pracuje približne 170 odborníkov v projektovaní a riadení technologických celkov pre sektory plyn, ropa a energetika.

„Každá úspešná firma si uvedomuje, že najdôležitejší je jeho zamestnanec a v tejto budove sa dbá na to, aby mali výhľad na Tatry, mali dosť priestoru na svoju prácu, nemali pocit stiesnenosti, aby sa skrátka v práci cítili dobre,“ priblížil Abonyi s tým, že koncept budovy podporuje tímového ducha.

Budova je situovaná v nezastavanej časti obce s panoramatickým výhľadom na Vysoké Tatry. Je rozdelená do dvoch častí, pričom jedna je tmavá, hranatá a druhá svetlá, okrúhla s prírodným dreveným obkladom.

„Je to kontrast, ktorý vidieť vo vnútri aj zvonku. Južná strana je presvetlená, aby tu mohli zamestnanci pri obede relaxovať. Severná strana je podriadená práci, ľudia tu pracujú na počítači, takže priame slnko je obmedzované, aby netvorilo reflexy,“ priblížil Abonyi. Dve časti budovy sú prepojené uzatvoreným nadzemným mostom, popod ktorý vedie prístupová cesta. Zvolená stavebná technológia je plne recyklovateľná a sú tu použité najnovšie energetické technológie.

„Túto budovu sme navrhovali spolu s pánom architektom nie preto, aby sme získavali ceny, ale aby dobre slúžila našej spoločnosti a našim zamestnancom,“ konštatoval spolumajiteľ budovy Marián Siska. Investor chcel vytvoriť akúsi fabriku na projekty s otvoreným priestorom, aby bol každý zamestnanec vtiahnutý do procesu. „Tá budova je iná ako klasicky poznáme, nielen v našom okolí, ale aj na Slovensku. Od prvých náčrtov som si bol istý, že to bude niečo ozaj dobré a pekné,“ dodal Siska.

Manažment má svoje sídlo v hornej časti budovy so sklenenými stenami a výhľadom na zamestnancov. „Pýtali sa ma zamestnanci, či chcem na všetkých vidieť. Áno, chcem na nich vidieť, ale aj oni môžu vidieť na mňa. Mladší ľudia to prijímali ľahšie ako tí, ktorí majú 25 rokov odrobených v drobných kanceláriách, avšak sami postupne prišli na to, že je to takto lepšie,“ doplnil Siska.

Stavba získala okrem hlavnej ceny aj cenu vydavateľstva Eurostav za komplexné progresívne riešenie architektonického diela a v tomto roku aj ocenenie CE.ZA.AR, ktoré udeľuje Slovenská komora architektov.

Stavba roka stojí v Spišskej Teplici. Zamestnanci z nej majú výhľad na Tatry
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM