Martin Sýkora Rôzne

Ste dlhodobo nezamestnaný a chcete byť sám sebe šéfom? Štát vás finančne podporí

Pod výborom pre otázky zamestnanosti pôsobí komisia, ktorá rozhoduje o tom, či záujemca o podnikanie dostane od štátu podporu na rozbeh alebo nie. Ide o státisíce eur.

Ilustračný obrázok k článku Ste dlhodobo nezamestnaný a chcete byť sám sebe šéfom? Štát vás finančne podporí
Zdroj: TASR

V tomto roku takmer 300-tisícová podpora

Výbor pre otázky zamestnanosti zriadil komisiu, ktorá posudzuje žiadosti o príspevok uchádzača s cieľom vykonávať samostatnú zárobkovú činnosť. Táto komisia má 5 členov, z toho sú 3 zástupcovia z úradu práce, jeden zo živnostenského odboru a piaty zo strany zamestnávateľov

„V roku 2017 bolo podaných žiadostí o príspevok na začatie podnikania. Prejednaných a posúdených bolo žiadostí a schválených 83 žiadostí v celkovej výške takmer 300 000 eur,“ uviedol Milan Biskup z Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny v Poprade (ÚPSVaR).

Uchádzač o príspevok musí nielen preukázať účel použitia finančných prostriedkov, ktorý musí priamo súvisieť s výkonom ich profesie. Príspevok sa dá použiť na odvody do zdravotnej poisťovne a na zariadenie, ktoré uchádzač nutne potrebuje k realizácii svojej činnosti. V prvom rade musí uchádzač preukázať počas testu, že je pripravený podnikať. Potom musí pred komisiou obhájiť svoj podnikateľský zámer, účelnosť a hospodárnosť využitia príspevku. V zámere musí byť zabezpečená udržateľnosť zámeru po dobu 3 rokov, kedy je uchádzač monitorovaný a kontrolovaný. „Výška príspevku sa posudzuje podľa miery evidovanej nezamestnanosti. Okresy, ktoré majú mieru evidovanej nezamestnanosti vyššiu ako je slovenský priemer, majú aj vyšší príspevok,“ dodal Biskup.

V okrese Poprad môže uchádzač o príspevok získať 3593,55 eur, pre okres Levoča 4791,40 eur.

Foto: Martin Sýkora

Z profesií hlavne remeselníci

Podľa skúseností členov komisie ženy vedia svoj zámer krajšie a lepšie opísať, vedia k tomu dať príbeh. „Muži sú strohejší, ale z môjho pohľadu lepšie pripravení, pretože väčšinou sa jedná o remeselné profesie. Uchádzači zväčša osobnú skúsenosť z predchádzajúceho podnikania alebo činnosť robia ako svoje hoby,“ konštatoval Peter Mlynár, člen komisie, ktorá priamo neschvaľuje príspevok, ale dá odporučenie výboru pre otázky zamestnanosti.

Čo sa týka profesií, samostatne podnikať sa rozhodujú predovšetkým tí, ktorí sa rozhodli zarábať si manuálne. Jedná sa o klasické a tradične profesie. „Ženy väčšinou vykonávajú tzv. interiérové profesie – sú to najmä kaderníčky, kozmetičky, administratívne pracovníčky a účtovníčky. U mužov sú to práce na stavbách, práce so železom, s drevom,“ doplnil Mlynár.

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: poprad.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM