Martin Sýkora Krimi

Štrbian cieľavedome ničil miestne stromy: Drevo vyschlo, trest až 3 roky

Kradnúť a podvádzať je na Slovensku už pomaly "národným športom". Ale dlhodobo ničiť stromy, to pod Tatrami už dlho nebolo. Policajti vyšetrujú zaujímavý prípad.

Ilustračný obrázok k článku Štrbian cieľavedome ničil miestne stromy: Drevo vyschlo, trest až 3 roky
Zdroj: Dnes24.sk

53-ročný Košičan oznámil na Obvodné oddelenie Policajného zboru vo Svite, že neznámy páchateľ v priebehu posledných mesiacov v katastrálnom území obce Štrba, poškodil stromy natoľko, že vyschli.

PREČÍTAJTE SI AJ: A je to tu: Vietor lámal stromy, tie padali na cesty

Páchateľ zničil 3 stromy

„Páchateľ konal v rozpore so všeobecne záväznými právnymi predpismi na ochranu prírody a krajiny a úmyselne poškodil dva kusy stromov borovice (Pinia) a jeden kus stromu smreka obyčajného (Picea abies). V kmeňoch stromov vytvoril po celom obvode mnoho otvorov, v dôsledku čoho došlo k ich vyschnutiu,“ informovala Jana Migaľová z oddelenia komunikácie a prevencie KR PZ v Prešove.

PREČÍTAJTE SI AJ: Smutný pohľad na Tatry: Lykožrút tam ničí zdravé stromy

3-tisícová škoda = 3 roky za mrežami

Okrem toho, že takéto konanie proti etike a spoločensky zaužívaným konvenciám, ide aj o majetkovú ujmu. Páchateľ totiž svojim konaním spôsobil ekologickú škodu vo výške najmenej 3 000 eur. „Poškodenými bola Slovenská republika a Železnice Slovenskej republiky. Poverený príslušník vo Svite v uvedenej veci začal trestné stíhanie pre prečin porušovania ochrany stromov a krov,“ dodala Migľová. Zákon stanovuje trestnú sadzbu odňatia slobody pre páchateľa tohto trestného činu až na tri roky.

Foto: Ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM