Dominika Pacigová Rôzne

Stretnutie s predstaviteľmi mesta Svit: Seniorov potešila veľká účasť

Seniori vo Svite žijú aktívny život - organizujú akcie, do ktorých zapájajú všetky vekové kategórie. Dokopy sa dali seniori aj z iných organizácií, žiaci i predstavitelia samosprávy.

Ilustračný obrázok k článku Stretnutie s predstaviteľmi mesta Svit: Seniorov potešila veľká účasť
Foto: Dominika Pacigová

Svit je plný seniorov

Seniori tvoria pomerne veľkú časť obyvateľstva. Už siedmy rok zorganizovala Základná organizácia Jednoty dôchodcov na Slovensku (ZO JDS) vo Svite v spolupráci so spoločenskými organizáciami mesta Novoročné stretnutie seniorov s poslancami. Zo strany mesta bola podujatiu venovaná patričná pozornosť. Pozvaní boli zástupcovia mestských podnikov, základných škôl, Okresná organizácia JDS Poprad i najvyšší predstaviteli­a mesta.

Myšlienka zorganizovať stretnutie seniorov s poslancami vznikla pred siedmimi rokmi. Stretnutia sa zúčastnilo 92 seniorov a 36 pozvaných hostí. „Je to jedinečná príležitosť, kedy sa môžeme stretnúť s poslancami mesta. V symbióze organizácií, ktoré sa zaoberajú činnosťou dôchodcov sa nám darí organizovať rôzne akcie. Máme dobrú podporu zo strany mesta Svit, Nadácie Chemosvit, ale aj iných organizácií,“ skonštatoval organizátor podujatia Miroslav Jurčák, ktorý zastáva funkciu predsedu ZO JDS vo Svite už siedmy rok.

Stretnutie seniorov vo Svite 01/2017
13
Galéria
Foto: Dominika Pacigová

O spoločné stretnutia veľký záujem

Pre pozvaných bol pripravený bohatý kultúrny program. Predstavili sa podtatranskí Alexandrovci, žiaci základnej školy a mnohí ďalší. Na stretnutí bola vyhlásená aj Osobnosť roka. Za rok 2016 získali ocenenie Blažena Bendíková a Alexander Tokár.

„Tieto osobnosti vyberajú organizácie z radov občanov. Tohto roku sme vybrali našich funkcionárov, ktorí robia dlhé roky v týchto funkciách,“ uviedol dôvod výberu Jurčák a dodal, že obaja ocenení oslávia tento rok osemdesiat rokov.

Ocenená seniorka Blažena Bendíková sa cene Osobnosť roka veľmi potešila. „Keď je človek na sklonku života, tak sa poteší každej priazni, poďakovaniu zo strany priateľov, mesta a iných osobností. To, že som bola ocenená, je pre mňa výnimočné, nie každému sa to podarí. Môžem povedať, že je to pre mňa dar,“ povedala seniorka, ktorá stála pri zrode ZO JDS vo Svite pred trinástimi rokmi. Napriek pokročilému veku má o rôzne akcie záujem. Teší sa na spoluprácu s mládežou, ktorú chcú seniori v novom roku rozvíjať.

Foto: Dominika Pacigová

Pribudnú počítačové kurzy

„Seniori sú veľmi aktívni aj napriek svojmu vekovému hendikepu, niektorí už ani nevládzu chodiť. Stále sa zaujímajú o dianie a do všetkého sa veľmi radi zapájajú. Nedávno sme sa stretli aj s mladými a budeme s nimi spolupracovať,“ uviedla Bendíková s tým, že budú mladým odovzdávať skúsenosti a možno o pár rokov pri nich omladnú.

Seniori žili počas predchádzajúceho roka aktívny a bohatý život. V roku 2016 sa zamerali na rôzne oblasti života. Organizácie, ktoré pracujú s ľuďmi v poproduktívnom veku organizovali výlety, športové akcie, vytvárali priestor na ich sebarealizáciu v spoločenskom živote a vytvárali im podmienky na zlepšenie jesene života. V podobných aktivitách plánujú aj naďalej pokračovať, činnosť rozšíria o kurzy počítačovej techniky.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM