Dominika Pacigová Rôzne

Stretnutie seniorov s vedením mesta: Obe strany sa tešili vysokej účasti

Seniorské organizácie vedú medzi sebou úspešnú spoluprácu už niekoľko rokov. Aj v pokročilejšom veku dokážu žiť bohatým kultúrnym a spoločenským životom.

Ilustračný obrázok k článku Stretnutie seniorov s vedením mesta: Obe strany sa tešili vysokej účasti
Foto: Peter Kostka

Základná organizácia Jednoty dôchodcov na Slovensku (ZO JDS) vo Svite v spolupráci so spoločenskými organizáciami mesta zorganizovala Novoročné stretnutie seniorov s poslancami už ôsmykrát. Zo strany mesta bola podujatiu venovaná patričná pozornosť. Pozvaní boli zástupcovia mestských podnikov, základných škôl, Okresná organizácia JDS Poprad i najvyšší predstaviteli­a mesta.

Osobnosti roka

Seniori vo Svite tvoria pomerne veľkú časť obyvateľstva. Stretnutie je príkladom spolupráce seniorov, ktorí sú organizovaní v rôznych kluboch či záujmových a spoločenských organizáciách. „Je to skvelá príležitosť pochváliť sa, ako sa nám darí, čo nás teší, ale i čo nás v živote alebo v meste trápi. Taktiež je to možnosť posedieť si s rovesníkmi, zabaviť sa, upevniť vzťahy a užiť si príjemné popoludnie,“ vysvetlil predseda ZO JDS vo Svite Miroslav Jurčák.

Na stretnutí boli vyhlásené Osobnosti roka 2017. Za 35-ročnú prácu v zdravotnom stredisku si ocenenie prevzal lekár Ján Šišák a spoluzakladateľka obnoveného Klubu absolventov Baťovej školy vo Svite Edita Kováčová. „Zapájala som sa do rôznych aktivít, kým som vládala. Neplakala som už dlhšiu dobu, ale toto ocenenie ma veľmi dojalo. Vyhŕkli mi slzy niekoľkokrát,“ prezradila Edita Kováčová. Ocenenie bolo pre oboch veľkým a milým prekvapením. „Veľmi si vážim, že ma seniori navrhli na Osobnosť roka. Je to moje prvé a pravdepodobne aj posledné ocenenie. Praktickí lekári nie sú zvyknutí na červené koberce ani na reflektory,“ skonštatoval Ján Šišák.

Seniori s vedením mesta Svit 02/2018
8
Galéria
Foto: Peter Kostka

Bohatý život v dôchodkovom veku

V uplynulom roku vzniklo medzi mladšou a staršou generáciou silné puto. Išlo o medzigeneračné odovzdávanie si skúseností, ktoré prinieslo obom stranám úžitok.

„Prínosom pre našu činnosť je spolupráca s Centrom voľného času i s Mládežníckym parlamentom vo Svite. Mladí nám pomohli pri organizovaní zábavy a my sme im boli nápomocní pri organizácii Retro dňa,“ uviedol predseda ZO JDS.

V roku 2017 sa seniori zamerali na rôzne oblasti života. Svoju činnosť rozšírili o kurzy počítačovej techniky. „Organizácie, ktoré pracujú s ľuďmi v poproduktívnom veku, organizovali výlety, športové akcie, vytvárali priestor na ich sebarealizáciu v spoločenskom živote a vytvárali im podmienky na zlepšenie jesene života. V podobných aktivitách plánujeme aj naďalej pokračovať,“ uzavrel Miroslav Jurčák s tým, že veľká vďaka patrí mestu Svit a primátorovi mesta Miroslavovi Škvarekovi za podporu.

Zdroj: poprad.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM