Tlačové správy

Štyri roky ubehli ako voda, a čo ďalej?

Pavol Gašper ako politik, ale hlavne ako človek, manžel, otec.

Ilustračný obrázok k článku Štyri roky ubehli ako voda, a čo ďalej?
Zdroj: Pavol Gašper

Pred štyrmi rokmi zbieral podpisy, obchádzal byty, stretával sa ľuďmi, rozdával letáky a žiadal o podporu pri voľbe za primátora Popradu. Pred voľbami sa vzdal kandidatúry v prospech terajšieho primátora, pri ktorom pôsobil ak viceprimátor takmer tri roky. V meste riešil agendu výstavby a sociálnu oblasť. Po známej afére primátora odstúpil z funkcie viceprimátora, lebo neochotu primátora odstúpiť z funkcie považoval za nečestné a nemorálne jednanie a vnímal ho ako podraz a sklamanie dôvery, ktorú mu dal. Je predsedom sociálnej a bytovej komisie v Poprade, stal sa krajským poslancom, kde je podpredsedom komisie sociálnych vecí a rodiny. Manžel, otec 6 detí, manažér medzinárodne pôsobiacej firmy.

- Pán Gašper, čo Vás viedlo k tomu, aby ste sa pred 4 rokmi vrútili do politiky?
O politiku som sa zaujímal už dlho. Stále ma trápi, ako sa mnohí politici málo zaujímajú o nás, bežných ľudí. Ako z ich pozornosti miznú hodnoty ako rodina, národ, vlasť, budúcnosť našich detí, čestnosť, morálka. Pred štyrmi rokmi mali moje najmladšie deti 13 rokov a už aj ony spolu s ostatnými mi vraveli, aby som „o tom“ (o politike) nie len rozprával, ale konečne aj niečo urobil.

- Ako to u Vás vyzerá s podporou rodiny teraz?
Rodina ma stále podporuje a fandí mi. Len sme museli vytriezvieť. A tiež sme dozreli. Sme všetci vnútorne oveľa bohatší a silnejší a menej zraniteľní. Každý, kto vykonáva verejnú funkciu vie, o čom hovorím. Pritom som sa naučil oveľa viac chápať druhých a byť tolerantnejší.

- Teraz za primátora nekandidujete …
V meste je dosť veľká roztrieštenosť. Radšej by som prispel ku konštruktívnemu zjednoteniu. Navyše sa mi otvorili oči aj čo sa týka rodiny. Kým pred 4 rokmi sme si doma vraveli, že deti sú už dosť veľké, tak dnes vidím, že teraz ma potrebujú viac, ako vtedy. Je to dobré, keď ako otec im môžem poradiť, podporiť ich, povzbudiť a pomôcť rozbehnúť sa správnym smerom. Ten čas, kedy ma ešte potrebujú, nechcem premárniť. Je to zároveň aj vklad do ich detí.

- Vy už vlastne ste aj starým otcom.
Mám tri vnúčatá od dvoch dcér. Kedysi mi priatelia vraveli: „Z detí sa tešíš, ale počkaj, keď prídu vnúčatá…“ Mali pravdu. Popri tom, ako ich vidíme napredovať, pomáhame ich mamkám doštudovať vysokú školu. Obe sa vydali po maturite /aj keď nemuseli :-) /. Vzali si za svoje, že dobre sa vydať je v dvadsiatke neskoro a zle sa vydať je zavčasu aj v šesťdesiatke (úsmev).

- Za posledné roky ste prešli aj dosť ťažkým obdobím.
Už je to za nami. Pred dvoma rokmi vyhral jeden syn boj so zlomenou chrbticou a zničenými platničkami po úraze na stavbe. Lekári mu radili veľmi sa šetriť, aby neskončil na invalidnom vozíku… Ostali len modlitby a viera, že sa to zmení.
Dnes robí kliky na jednej ruke a drepy na jednej nohe a rekreačne sa venuje horolezectvu.
Medzitým najmladšia dcéra ráno 15.11.2015 vstala s tým, že má zaseknutú sánku a nevie otvoriť ústa. Nasledovali desiatky vyšetrení a stovky dní v ambulanciách a nemocniciach. Zápal sa postupne rozšíril na niekoľko desiatok kĺbov. Dievča ostalo na vozíku, museli sme ju absolútne vo všetkom obsluhovať, jedla len mixovanú stravu cez trubičku. Nikomu to neprajem. Zároveň sme si všetci doma uvedomili, aké to je, keď niekto niekomu pomôže. Veľmi nás to všetkých zmenilo. Aj tu sme spolu so známymi ostali už len na modlitbách, hoci nádej pomaly umierala, lebo žiadne lieky nepomáhali. Skôr to išlo k horšiemu.
Pamätným dňom pre nás ostane 21.9.2017, kedy sa postavila z vozíčka a začala hrýzť. Odvtedy sa jej stav stále zlepšuje. Tohto leta už bola peši na Hrebienku a na Popradskom plese. Sme za to Bohu veľmi vďační.

- Čo plánujete ďalej s politikou?
Tu je o plánovaní ťažko hovoriť. Záleží na ľuďoch či, a koho budú voliť. Uchádzam sa o funkciu poslanca za druhý obvod – JUH-y. Rád by som pokračoval v dobrých začatých veciach i v ďalších, ktoré som mal pred 4 rokmi vo volebnom programe a zatiaľ sa nesplnili, alebo len čiastočne.
Stále mám na srdci, aby sme urobili Poprad najpríťažlivejším mestom na bývanie.
Pritom všetkom stále viem, že nemám nič lepšie, než robiť dobro vo svojom živote a tešiť sa spolu s ľuďmi.

Ďakujeme za rozhovor.

(PR) – Za obsah a fotografie zodpovedá objednávateľ tejto správy

Zdroj: Pavol Gašper
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM