Komunálne voľby

Súd zrušil pôvodné výsledky volieb: V obci pri Kežmarku tak majú NOVÉHO starostu!

V rozsudku sa okrem iného uvádza, že neúspešný kandidát sa vo voľbách domáhal zrušenia výsledkov volieb a poukazoval na ich nezákonnosť a neústavnosť.

Ilustračný obrázok k článku Súd zrušil pôvodné výsledky volieb: V obci pri Kežmarku tak majú NOVÉHO starostu!
Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Najvyšší správny súd (NSS) SR zrušil výsledky minuloročných komunálnych volieb v obci Stará Lesná v Kežmarskom okrese a za zvoleného starostu vyhlásil Ľubomíra Laufa.

Vyplýva to zo zverejneného rozsudku NSS, v ktorom zrušil rozhodnutie miestnej volebnej komisie na základe opätovného prepočítania voličských hlasov.

Len 7 hlasov

V rozsudku sa okrem iného uvádza, že Lauf sa ako neúspešný kandidát vo voľbách domáhal zrušenia výsledkov volieb a poukazoval na ich nezákonnosť a neústavnosť.

Rozdiel medzi ním a zvoleným víťazom bol len sedem hlasov.

Prepočítali ich

A to pri celkovom počte 505 vydaných voličských obálok. Okrem iného upozorňoval na možné porušenie pravidiel volebnej kampane a tiež prítomnosť pozorovateľky pri sčítaní hlasov vo volebnej miestnosti, ktorá bola jednak príbuznou zvoleného starostu a tiež úspešnou kandidátkou na poslanca obecného zastupiteľstva.

Na základe toho dal NSS prepočítať voličské hlasy.

Z dokazovania vyplýva, že šesť hlasovacích lístkov jednoznačne vyplnených v prospech Laufa zaradili a započítali medzi hlasy jeho oponenta.

Z opätovného sčítania vyplynulo, že pôvodne neúspešný kandidát získal o päť hlasov viac.

ilustračné foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM